Три відтінки однієї картоплі: який сорт буде смачнішим та довше збережеться – червона, жовта або біла?

Чи знаєте ви, що обирати картопельку можна не тільки за сортом, але й за кольором шкірки? Яка ж з них смачніша та довше зберігається: червона, біла або жовта? Читайте у нашій публікації

На сьогоднішній день в світі нараховується близько 4 тисяч різновидів картоплі, що була виведена штучно — за допомогою селекції. Цей овоч відрізняється як за сортом, так і за кольором шкірки. На магазинних полицях зустрічається біла, червона або рожева, синя або фіолетова, а ще – жовта картопля. Кожен з цих різновидів має свої властивості та цінні якості.

Картопля буває різною: червоною, жовтою, білою
Картопля буває різною: червоною, жовтою, білою

Картопля різних кольорів: в чому різниця?

Кольорові сорти картоплі відрізняються за смаком та харчовими показниками. Наприклад, картопелька з білим м’якушем містить найбільшу кількість крохмалю, а ось жовті сорти відрізняються високим вмістом каротину (вітаміну А). М’якуш в картоплі з червоною шкіркою містить в собі підвищену кількість антоціанів. Вважається, що саме цей різновид картопельки є найкориснішим. Вчені підтверджують — антоціани дійсно допомагають продукту з червоним кольором шкірки позитивно впливати за здоров’я людини. Але ефект зберігається лише в сирому вигляді, а ось при смаженні чи відварюванні картопля по своїм корисним якостям стає практично такою ж, як білі чи жовті сорти.

Скористатись антиоксидантними властивостями червоної картоплі можливо лише одним способом — вичавити з неї свіжий сік та випити його.

Картоплю якого кольору краще варити, а якого – смажити?

Для смаження більше підходить картопелька з червоною шкіркою
Для смаження більше підходить картопелька з червоною шкіркою

Картопля з білою або жовтою шкіркою ідеально підходить для приготування запіканки чи пюре — через великий вміст крохмалю.

Картопля жовтого кольору містить в собі багато каротину і завдяки йому має приємний солодкий присмак, швидко розварюється та виходить розсипчастою. На вигляд цей сорт доволі апетитний. Він дозволяє приготувати смачне і ніжне картопляне пюре – без грудочок.
Рожева і червона картопля містить в собі велику кількість антиоксидантної речовини — антоціану.

Варена картопля виходить смачнішою, якщо її приготувати з сорту із жовтою шкіркою
Варена картопля виходить смачнішою, якщо її приготувати з сорту із жовтою шкіркою

Під час термічної обробки саме ці сорти добре зберігають свою форму. Крохмалю в них набагато менше, аніж у картоплі з жовтою шкіркою. Червону картоплю можна використовувати для приготування овочевих салатів, картоплі фрі та смаження на пательні.
Серед численних сортів картоплі є й різновиди інших кольорів. Наприклад — сорт з фіолетовою шкіркою, в якому багато антоціанів або фенольних кислот.

Як колір шкірки в картоплі впливає на тривалість зберігання?

Забарвлення шкірки в картоплі ніяк не впливає на термін зберігання, адже він залежить від термінів дозрівання овоча. Картопля середніх та пізніх сортів дозрівання зі щільною шкіркою має дуже гарні якості зберігання (на рівні 95%).

 

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?