Чи можна хвойні дерева висаджувати та пересаджувати на нове місце восени? Досвідчені городники дали поради

Ялинки, сосни, ялівці – невибагливі та декоративні рослини, тому розміщення хвойників на своїх ділянках дуже популярне. Але необхідно знати правила та тонкощі їх посадки

Коли садити хвойні дерева восени:

Восени, в листопаді, коли коріння активно росте, також підходящий час для посадки хвойних рослин. У цей період вони зазвичай успішно приживаються. Усі життєві процеси сповільнюються, і дерева переходять у стан спокою, що робить їх менш чутливими до пересадки.

Навіть зима виявляється ідеальним часом для озеленення. Дорослі хвойники зазвичай впевнено приживаються в цей час, навіть попри свою відому примхливість. Зимова посадка особливо підходить для великих дерев та крупномірів до 14 метрів заввишки, при температурі до -18 °C.

Вибір місця:

При виборі місця для посадки хвойних дерев слід врахувати, що вони оселилися на ділянці надовго і їхня коренева система активно розвивається. Тому вибір місця для саджанця потрібно добре продумати. Важливо забезпечити не тільки гарне розташування дерев на ділянці, а й врахувати, щоб вони не заважали розростанню інших рослин.

Хвойні рослини не особливо вимогливі до ґрунту і можуть рости як на піщаних, так і суглинках. Бажано на сонячному місці. Найбільше люблять такі місця – сосни, ялівці та модрини. А зелені ялинки, туї, ялиці та тиси можуть рости в півтіні.

Посадка хвойних дерев на ділянці – це захоплююче та нескладне заняття
Посадка хвойних дерев на ділянці – це захоплююче та нескладне заняття

Посадка:

Перед тим як посадити хвойні дерева, важливо переконатися в збереженні земляної грудки, щоб коріння не пересохло. При викопуванні ями слід орієнтуватися на розмір саджанця та його грудку, додаючи до цих розмірів ще 20 см. Для невеликих хвойних дерев підійде яма діаметром та глибиною 50 см.

На дно ями укладають дренаж із битої цегли, керамзиту або гальки. Якщо ґрунт бідний, його можна збагатити перегноєм, піском та мінеральними добривами. До глинистих рекомендується додати пісок та торф.

Перед посадкою кореневу систему саджанця слід занурити у великий обсяг води. Потім звільнити від контейнера та розмістити у центрі ями. Не присипаючи кореневу шийку, після чого засипати коріння, ущільнити землю і полити. Щоб зберегти вологу, потрібно замульчувати ґрунт навколо стовбура.

Пересадка:

Іноді пересадка хвойних дерев восени може стати неминучим, коли їхнє зростання починає заважати сусіднім рослинам, і обрізка вже не допомагає. Цей процес зазвичай починають готувати кілька місяців до пересадки. Спочатку обкопують стовбур хвойника по всьому периметру грудки, порушуючи коріння.

У листопаді земельну кулю викопують і загортають у мішковину, потім переносять на нове місце, де заздалегідь підготували яму. При посадці важливо трохи заглибити кореневу шийку, щоб захистити її від замерзання, а також обережно розправити коріння. Щоб полегшити процес приживання, хвойник краще залишати в такому самому положенні, в якому він зростав раніше, зберігаючи орієнтацію крони по сторонах світла.

На зиму саджанці захищають за допомогою мішковини чи спандбонду, щоб сніг та вітер не обламали гілки.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.