Місячний посівний календар на листопад 2023 року: посадіть плодові дерева та замульчуйте малину

Листопад для багатьох городників — це час активних приготувань до зими. Що треба робити у 2 та 3 декаді місяця на городі згідно з місячним календарем? Дізнайтесь про це з нашого матеріалу

Листопад – активний час для багатьох городників. І хоча зимові холоди вже близько – роботи в саду та на городі киплять. Адже і листя, що опали з дерев, треба прибрати, і деревця плодові обрізати, і малинку замульчувати – щоб взимку не померзла. При виконанні запланованих городніх робіт в останній місяць осені варто дотримуватись рекомендацій з посівного календаря. Пропонуємо до вашої уваги календар городніх робіт на другу та третю декаду листопада.

листопад - час обрізати виноград
Листопад – час обрізати виноград

9 листопада

Посадіть зелень і салати в тепличку або на підвіконня. Можна рихлити, мульчувати та перекопувати землю на городі. Підгорніть квіти та кущі. Цей день сприятливий для посадки багаторічних квітів та озимих рослин. В саду сьогодні варто побілити дерева, покосити газон, обрізати сухі гілочки, зробити підрізання сухої огорожі. Сприятливим буде і догляд за виноградом. А ось насіння замочувати не варто.

10-11 листопада

наприкінці осені можна саджати плодові дерева
Наприкінці осені саджають плодові дерева

На підвіконня та в теплицю можна посіяти селеру, моркву, буряк або зелень. Вигонка культур на зелень пройде успішно. Обприскувати садові рослини отрутохімікатами сьогодні не варто, але можна вносити добрива на городні ділянки, а також рясно поливати присадибні території. Сприятливими будуть роботи на клумбі. В ці два дні можна сіяти та укривати на зиму квіти. В південних областях країни дозволяється висадка плодових дерев.

12-14 листопада

Молодий Місяць. В ці дні посівний календар взагалі не радить працювати із рослинами на городі.

15-16 листопада

озимий часник саджають саме в листопаді
Озимий часник саджають саме в листопаді

На городі висаджують озиму цибулю та часник, прибирають на зберігання коренеплоди, перекопують та розпушують землю. Також рекомендовано проводити мульчування, висаджувати кімнатні квіти в горщиках або в’юнкові рослини — на клумбах. Цибулини квітів в ці дні викопують задля зимового зберігання в теплому місці. В саду обрізають сухі гілочки на деревах, ховають молоденькі саджанці дерев від зимових морозів під укриттям, мульчують пристовбурні кола дерев опалим листям та компостом. Не рекомендовано в ці дні білити стовбури дерев та підгодовувати рослини, що залишаються зимувати в саду.

17-18 листопада

наприкінці осені можна обрізати дерева
Наприкінці осені можна обрізати дерева

В ці дні можна посіяти на вигонку петрушку, шпинат та буряк, зробити прищіпку рослин, прорідити проростки, виконати прополку, внести добрива та полити садові культури. Цей період — сприятливий для обрізки винограду, прищіпування полуниці, обробки озимих культур від шкідників та хвороб. На клумбах можна висаджувати цибулинні та багаторічні квіти. В саду варто обрізати чагарники та дерева, адже в цей період ранки на них швидко загояться. А ось коріння рослин краще не чіпати — щоб вони не травмувалися.

19-20 листопада

В листопаді можна компостувати листя
В листопаді рекомендують компостувати листя

Ці два дні — вкрай несприятливі для посівів та посадки будь-яких городних культур. Також не варто поливати та підгодовувати рослини. Але на городі дозволяється прополювати бур’ян та мульчувати овочі, що залишаються в землі на зимівлю. Також рекомендовано добре розрихлити землю та викопати цибулини квітів для зимового зберігання. В саду можна згрібати листя та вкладати їх в компост, знімати з дерев сухі плоди та обрізати сухі гілочки.

21-22 листопада

Родючі дні, коли в теплиці та на підвіконні можна сіяти будь-які овочі, а на городі — висаджувати озимі культури. Ці дні сприятливі для вигонки зеленої цибулі, салатів та мангольду (листкового буряку) на зелень. Сприятливий період для висадки на клумби будь-яких квітів. В саду можна побілити стовбури дерев, та видалити з їх поверхні частинки хворої кори. Дозволяються поливи та підживлення культур, що ростуть на городі — але в помірній кількості. А ось обробляти рослини хімікатами не варто. Також не треба проводити обрізку дерев.

23-24 листопада

укриття троянд, винограду, шипшини та інших рослин теж роблять в листопаді
Укриття троянд, винограду, шипшини та інших рослин теж роблять в листопаді

Ці два дні сприятливі для мульчування клумб з багаторічними квітами, а також — озимих культур. Можна вкрити перед зимою шипшину, виноград, гортензію та саджанці молодих дерев.
Дозволено білити та обрізати дерева. Саджати та сіяти городні культури не варто. Також не треба робити укорінення, підгодовувати культури, пересаджувати та поливати рослини.

25-26 листопада

Протягом цих двох днів рекомендовано саджати озимий часник та цибулю. Проводять посів моркви, петрушки та редису під зиму. Врожай з городу збирають для подальшого зберігання в погребі. Проводять вигонку на зелень селери, буряку, петрушки та цибульки. В цей період дозволяється посів квітів, які потребують стратифікації (аквілегія, дельфініум, люпин). В саду можна білити стовбури дерев, очищати з них стару кору. В ці дні не можна пошкоджувати коріння дерев та рослин або пересаджувати їх на інше місце.

27-28 листопада

Це – дні Повні (повного місяця), коли будь-які роботи на городі несприятливі. Краще в данний період нічого не робити.

29-30 листопада

Родючі дні, коли можна висаджувати озимі культури та будь-які інші рослини на підвіконня або в теплицю. В останні дні листопада можна замульчувати культури, що будуть зимувати в землі, поливати город та вносити в грунт органічні добрива. В саду білять дерева перед зимою та укривають їх від морозів. А ось обприскувати городні культури отрутохімікатами в ці дні листопада не варто.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.