Що треба зробити, щоб підвал перед зимою підсушити: 6 + один спосіб підготовки овочесховища

Сухий погріб — запорука безпечного та довгого зберігання врожаю. Існує декілька способів, щоб прибрати зайву вологу та грибок з овочесховища. І це — не тільки вапняна побілка. Читайте про них далі

Підвищена вологість і грибок у льосі можуть стати на заваді довгому зберіганню врожаю. Саме тому овочесховище слід ретельно просушити перед тим, як закладати туди картоплю, цибулю, гарбуз та інші подарунки природи, що були вирощені власноруч на присадибній ділянці.

Готуємо погріб до зими: дезінфекція вапном
Готуємо погріб до зими: дезінфекція вапном

Щоб овочі не гнили, а консервовані заготовки зберігалися якомога довше — овочесховище слід привести до ладу вчасно. Існує декілька правил підготовки льоху до зими. Пропонуємо їх до уваги читачів.

Щоб льох взимку був сухим - його треба правильно підготувати
Щоб льох взимку був сухим – його треба правильно підготувати
  1.  Залишки минулорічного врожаю необхідно прибрати. Полиці, на яких вони зберігалися — обов’язково миють та просушують на свіжому повітрі. Всі зайві ємності виносять з льоху.
  2.  Стелажі та ящики для овочів потребують провітрювання та дезінфекції. Їх підіймають з погребу на свіже повітря. На вулиці їх слід ретельно промити гарячою водою з додаванням мила та солі. Далі конструкції добре просушують на сонці, а за бажанням — покривають їх шаром вапна (для дезінфекції).
    3. Впоратись з високою вологістю допоможе сіль та крейда. Вологі стіни у підземному овочесховищі — це результат поганого провітрювання. Щоб подолати цю проблему – варто облаштувати в погребі ефективну систему вентиляції. Крім того — по кутах приміщення розміщують тару або ж мішки, заповнені крейдою та сіллю. Вважається, що ці сипучі матеріали добре вбирають в себе вологу. Також в овочесховищі можна поставити ємність із негашеним вапном. Цей матеріал теж добре поглинає вологу з повітря. Також з високою вологістю в погребі допомагають впоратись пісок та деревне вугілля.
    4. Обробка стін 10% розчином мідного купоросу або ж хлорним вапном. Стіни та інші поверхні миють розчином мідного купоросу або ж обприскують хлорним вапном. Для приготування вапняного розчину використовують 400 грамів порошку, який розчиняють у 10 літрах води та настоюють протягом 2-х годин. Рідина з вапном ефективно знищує грибок у підвальному приміщенні. Після такої обробки льох повторно просушують та провітрюють.
    5. Побілка дерев’яних конструкцій та стелажів. Ще один важливий етап підготовки льоху до зими. Для його проведення готують наступний розчин: 2.5 кг свіжогашеного вапна змішують зі 100 г мідного купоросу (останній компонент можна замінити на 30 г залізного купоросу). Всі ці складові розчиняють у 10 літрах води а потім — білять ними дерев’яні поверхні. Товстий шар вапна рекомендовано насипати і на земляну підлогу в льосі.
    6. Сіно для захисту врожаю. Якщо врожай овочів зберігається в льосі, де вологість повітря занадто висока — то продукти можна захистити від псування шаром сіна товщиною близько 40 см. Сіно буде вбирати в себе конденсат і він не зможе осісти на поверхні овочевих культур. Єдина складність в тому, що “ковдра” із сіна з часом стає занадто вологою і тому її треба змінювати на нову. Протягом однієї зими доводиться міняти “ковдру” декілька разів.
    7. Інструменти для слідкування за температурою та вологістю повітря. Овочесховище треба обладнати психрометром та термометром, завдяки яким можна буде слідкувати за температурою в погребі та рівнем вологості повітря.

Нові статті

Схожі статті

В Україні з’явиться доступне житло в оренду для українців: хто зможе стати учасником соціальної програми

В України хочуть запровадити новий різновид оренди житла – так званої соціальної. Що це за оренда і хто зможе прийняти участь в програмі? "Один Факт" розповість про нову ініціативу детальніше.

“Головне кохання мого життя”: 48-річна Наталія Могилевська пригадала перший шлюб, в якому пробула рік

Наталія Могилевська доволі багато з ким крутила романи, але також у неї було два офіційних шлюби та першим її чоловіком був Дмитро Чалий - як він виглядає та що про нього відомо?

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?