4 + один бабусин метод, що допоможе відмити витяжку від багаторічного шару бруду і жиру без покупної хімії

Звісно, завжди можна використати покупні засоби для витяжок. Але люди, які не хочуть використовувати агресивні хімічні засоби, знайдуть ці хитрості корисними.

Потужна витяжка є чудовим інструментом для кожної кухні – вона захищає приміщення від сторонніх запахів, вологості і жиру. Але чим краще працює витяжка, тим швидше стає брудною. У цій статті ми розглянемо найефективніші методи очищення витяжки, на які в господинь піде зовсім мало зусиль та часу.

Додайте трохи соди

Виробники витяжних приладів стверджують, що найефективнішим методом миття є використання слабкого мильного розчину. Хоча цей метод не дуже ефективний у реальному житті, його можна «посилити» содою, одним із найвідоміших господарських помічників. План дій такий:

  • Наповніть велику ємність (відро, каструлю чи кухонну раковину) гарячою водою (температура має бути високою, проте не переборщіть – постарайтесь не обпекти руки);
  • до води всипте чверть склянки соди (харчової) і пару крапель мийного засобу для посуду;
  • занурте решітку витяжки до отриманого розчину і залиште постояти на 10 хвилин.

Коли решітка відстоїться у мильному розчині, її буде достатньо лише додатково протерти губкою. Після очищення деталь варто промити чистою водою, висушити та встановити назад у витяжку.

Якщо все ще лишилися забруднення на решітці – спробуйте «проварити» деталь у приготованому розчині, перекип’ятивши його протягом 10 хвилин.

Спробуйте господарське мило

Як і сода, це ще один «бабусин» метод, що допоможе очистити жирні плями без використання агресивних хімічних засобів. Послідовність дій така:

  • Розігрійте у великій каструлі 2-2,5 л води;
  • половину 72% господарського мила натріть на тертушці і розчинить у цій воді;
  • вимкніть плиту, занурте в каструлю з отриманим розчином решітку і залиште відстоятися на 10-15 хвилин.

По закінченню часу для цього методу також достатньо лише протерти та ополоснути деталь витяжки. Якщо ви хочете зробити приготований засіб ще ефективнішим, додайте до розчину 1-2 столові ложки харчової соди.

Окрім того, цим же мильним розчином з господарського мила спробуйте вимити і саму поверхню витяжки – жир легко змиватиметься з неї.

Ці 5 народних методів допоможуть вам відмити витяжку
Ці 5 народних методів допоможуть вам відмити витяжку

Оцет допоможе

Звичайний столовий оцет також чудово справляється з жирними плямами на фільтрах кухонної витяжки. І методика очистки надзвичайно проста – необхідно лише лишити брудну деталь в розчині столового оцту на 10-15 хв, а сам корпус витяжки тим часом протерти змоченою в тому ж оцті ганчіркою. Для посилення ефекту додайте в оцет 1-2 столові ложки харчової соди і вже в цьому розчині замочіть решітку.
Нарешті, ретельно промийте всі деталі та саму витяжку чистою водою і протягом довгого часу провітріть приміщення.

Звичайний лимон

Частий гість майже кожної кухні, який багато хто любить класти в горнятко з чаєм, можна використовувати і для чищення кухонного обладнання — в тому числі й нашого сьогоднішнього героя – витяжки. Послідовність дій наступна:

  • очистити 1 лимон від шкіри і розрізати його навпіл;
  • м’якоттю цитруса натерти всі забруднені місця на витяжці;
  • залишити сік лимона на деталях на 5-10 хвилин, після чого ретельно змити теплою водою.

Навіть таких малих дій буде достатньо для того, щоб витяжка засяяла чистотою та повернула свій первісний вигляд.
Якщо ж ви бачите, що бруду і жиру на витяжці занадто багато, то використовуйте лимонну кислоту в порошку — на 2 л води 3-4 пакетика. У такому розчині залиште знімні деталі на ніч, а вранці ретельно вимийте теплою водою.

Ці 5 народних методів допоможуть вам відмити витяжку
Ці 5 народних методів допоможуть вам відмити витяжку

Безпечні методи очищення витяжки

Ми вже обговорили, як чистити фільтри, решітки та інші знімні компоненти, проте лишаються загадкою способи, якими можна швидко очистити саму поверхню витяжки. На думку досвідчених господинь, найкращим засобом для миття витяжки — це мийний засіб або те ж господарське мило. Заборонено використовувати спирто-, хлоро- і кислотовмісні засоби, а також соду — вони псують зовнішній вигляд приладу. Також не використовуйте під част чищення жорсткі щітки, надайте перевагу м’яким губкам або ганчірочкам.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?