Топ 10 + 1 факт про зберігання молока, овочів та інших продуктів у холодильнику: що треба знати кожному?

Щоб продукти в холодильнику довше залишались свіжими — їх треба правильно розподілити. Чому зберігання яєць на дверцятах — не краща ідея, а кефір краще покласти під морозилку? Читайте про це далі

Згідно з даними ООН — близько третини всіх продуктів харчування на нашій планеті опиняється на смітнику, а всесвітня економіка втрачає щорічно приблизно один трильйон доларів через величезні об’єми харчових відходів.

Яйця краще зберігати в коробці, а не на дверцятах
Яйця краще зберігати в коробці, а не на дверцятах

Але не все так безнадійно, бо існують доволі прості заходи та правила, які допомагають зменшити кількість витрат на продукти харчування. Наприклад — дотримання умов зберігання продуктів у своєму холодильнику. До уваги читачів — 11 правил, які допоможуть довше зберігати харчові продукти у свіжому вигляді.

Правила зберігання овочів в холодильнику
Правила зберігання овочів в холодильнику

1. Готові продукти та хліб можна заморожувати. Хліб та хлібобулочні вироби дозволено зберігати у холодильнику протягом тижня, а то і більше. А ще хліб можна заморожувати в морозильній камері. Цей спосіб підходить тим, в кого такий виріб накопичився у великій кількості. Заморожувати можна також і готові страви. Якщо у вас залишились котлети, запечена курка, м’ясна нарізка, сир, голубці, смажені баклажани, відкритий консервований горошок або ж кукурудза — все це можна розкласти по пластиковим контейнерам та розмістити в морозилці. Після розморожування такі продукти не можна заморожувати знов.
2. Готові страви дозволяється зберігати у пластикових або ж скляних контейнерах.

Поради по зберіганню зелені в холодильнику
Поради по зберіганню зелені в холодильнику

Приготовлена їжа добре зберігається в скляних або ж пластикових контейнерах. Також задля збереження свіжості її можна накрити звичайною харчовою плівкою.
3. Котлети, м’ясні нарізки та бутерброди краще завернути у фольгу. Вона перешкоджає випаровуванню вологи з їжі і гарантує її довге зберігання у свіжому вигляді.
4. Для зберігання випічки, ковбас та сирів підійде пергаментний папір, який добре пропускає повітря.
5. Молоко та молочні продукти краще зберігати у скляних банках та вертикальному положенні. Кефір, йогурти, ряжанка та інші кисломолочні продукти довше зберігаються, якщо скляна тара розміщена у холодильнику вертикально. Справа тут в тому, що при горизонтальному розміщенні площа поверхні молока або іншого кисломолочного продукту, що стикається із повітрям в середині пляшки — набагато більша. Через це молоко швидше скисає.
6. М’ясо краще огорнути двома пакетами та покласти на нижню поличку. Також слід пам’ятати, що гарячі страви в холодильник ставити не можна. Їжа повинна охолонути до кімнатної температури.
7. Зелень ліпше та довше зберігається у скляній банці. Пучок кропу, петрушки або іншої зелені промивають під проточною водою, а потім — струшують залишки рідини, розміщують у скляній банці та щільно закривають кришкою. В такому вигляді зелень може зберігатися в холодильнику протягом двох тижнів.
8. Огірки обертають паперовими серветками перед розміщенням у холодильнику. Свіжі огірки не люблять холоду або ж різких перепадів температур. Тому їх “захищають” за допомогою паперових серветок. Кожен огірочок огортають серветкою, потім вкладають в пакет і далі – до контейнеру для овочів у холодильнику. В такому “вбранні” вони можуть зберігатися свіжими протягом тижня.
9. Цитрусові фрукти та яблука зберігають в харчовій плівці в контейнері для овочів. Апельсини, лимони, грейпфрути та мандарини розміщують в овочевому контейнері, поклавши їх перед цим у поліетиленовий пакет. В такому вигляді вони добре зберігаються протягом декількох тижнів. В цей же контейнер можна покласти яблука, загорнувши кожне — окремо в серветку або харчову плівку.
10. Банани краще зберігаються при кімнатній температурі. Їх ніжки обов’язково огортають харчовою плівкою.
11. В холодильнику — розкладаємо все по поличках. Там повинно залишатись багато вільного простору, щоб холодне повітря могло циркулювати без перешкод. На дверцятах краще не зберігати яйця, як це полюбляють робити деякі люди. Справа в тому, що ця частина в холодильнику — найбільш тепла, а крім того – постійне відкриття та закриття дверцят точно на користь яєчкам не піде. До того ж яйця краще зберігаються у магазинній упаковці з картону. А ось на дверцятах можна розташувати різноманітні напої, спеції, ліки, відкриті банки з варенням або шоколад.
Найбільш прохолодні в холодильнику полички розташовані поряд з морозильною камерою. Тому туди краще покласти швидкопсувні продукти харчування (молоко, вершкове масло, м’ясо, яйця, риба). На полички з більш високою температурою можна поставити контейнери з готовими стравами та напівфабрикатами, ковбасу чи відкриті консерви.

Зелень краще зберігати в банці
Зелень краще зберігати в банці

В багатьох моделях сучасних холодильників є так звана нульова зона, де підтримується максимальний рівень вологості та температура на рівні нуля градусів. Там зберігають заготовки з птиці, м’яса, зелені та риби.
Знизу холодильник має висувні контейнери для зберігання овочів та фруктів. Перед їх розміщенням на дно такого контейнеру краще покласти паперовий рушник або ж спеціальний килимок. Він забезпечить додатковий повітряний прошарок, прибере зайву вологу та надовго збереже овочі і фрукти у свіжому вигляді. Фрукти та овочі вкладають на зберігання до холодильника сухими. За необхідності їх витирають паперовим рушником.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?