ТОП-4 + одна причина, чому солоні огірки стають м’якими. Правила консервації та зберігання

Якщо квашені огірки в банці пом'якшали — це означає, що під час консервування були зроблені помилки. Чому саме огірки замість хрумких перетворюються на м'які — читайте в наступній публікації

Квашені огірки — дуже смачна і корисна осіння закуска. Але іноді трапляється так, що вони стають м’якими і зовсім не хрумтять. Чому так відбувається? Існує декілька причин.

ТОП-5 правил консервації огірків, які зроблять їх хрусткими
ТОП-5 правил консервації огірків, які зроблять їх хрусткими
  1. Огірки не підходящого сорту. Для консервування зазвичай обирають невеличкі, щільні та короткі огірки з тонкою шкіркою та маленьким насінням. Адже крупні та довгі овочі швидше втрачають вологу.
  2.  Не свіжі огірочки. Консервувати бажано ті огірки, які тільки-но зібрані з грядки. На їх поверхні не повинно бути плям і пошкоджень. Чим довже огірки лежать після збору — тим більше вологи вони втрачають. Через це після заквашування овоч стає м’яким. Перед початком заквашування огірки слід замочити на декілька годин у воді — щоб вони нею наситилися.
  3.  Розсіл приготований неправильно. Розсіл для огірків повинен бути солоним, але — не пересоленим. Якщо солі мало — це призведе до розмножування небажаних бактерій, що зруйнують структуру овоча і зроблять його м’яким. Забагато солі — теж погано, бо вона витягне з огірків усю вологу і вони зробляться м’якими, зів’ялими та сухими. Оптимальна норма солі: 40-50 грамів на 1 літр води. Також в нього додають спеції, листя хрону, вишні, смородини — які зберігають огірочки хрумкими.
  4.  Не витримана рекомендована температура сквашування. Квашені огірки виходять в результаті молочнокислого бродіння з формуванням молочної кислоти. Саме вона консервує овочі і надає огірочкам пікантного присмаку. Щоб процедура сквашування була успішною — необхідно дотримуватись певного температурного режиму. На першому етапі квашені огірки зберігають при температурі 20-22 ºC. Під час активного бродіння рівень температури знижують до 15-18ºC. Такі умови уповільнюють процес бродіння і не дозволяють огірочкам перекисати. Наприкінці приготування температуру знижують ще: до +4+6ºC — щоб бродіння зупинилось. Якщо температура в кімнаті занадто висока або низька — огірки можуть стати гіркими та м’якими.
  5.  Не ті умови зберігання. Після заквашування огірки зберігають у прохолодній і темній кімнаті. Бажано, щоб це був погріб, льох або холодильник. Саме в таких місцях вони збережуть свій смак та аромат на довгий час. А ось зберігання квашених огірків при кімнатній температурі або ж на сонячному місці може зіпсувати продукт і зробити його м’яким.
Квашені огірки завжди будуть хрусткими, якщо зробити це: 4 + одна порада для правильної консервації
Квашені огірки завжди будуть хрусткими, якщо зробити це: 4 + одна порада для правильної консервації

Солоні огірки в банці будуть хрумкими, якщо при консервуванні дотримуватись вищенаведених правил. Ці прості поради дозволять вам насолоджуватись хрумкими та смачненькими квашеними огірочками взимку.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?