Як довго варити яйця та чи солити воду – всі секрети приготування улюбленого сніданку на будь-який смак

Варені яйця можна вважати чи не найпростішим складовим різних страв. Вони фігурують як і в сніданках, так і в різноманітних салатах та перекусах.

Варити яйця дуже просто, проте не всім відомо, чи справді варто додавати сіль у воду при готуванні. Зазвичай кулінари радять солити воду, хоча б для того, щоб яйця легш чистились. Хоча справді для цього достатньо обирати не старі і не надто свіжі яйця та варити їх на повільному вогні. Для чого насправді додають сіль до води при варінні яєць?

Скільки солі додавати та навіщо

Кількість солі залежить від об’єму води, в якому ви збираєетес варити яйця. Пропорція така: на кожен літр води треба всипати 1 чайну ложку солі.

А причини додавання солі дві, і вони доволі логічні:

  • Розчинена у воді сіль додає їй щільності. Від цього прямо залежить рівномірність розподілення тепла по воді. Також сіль не дає яйцям битися об стінки каструлі.
  • Завдяки хімічній природі процесу білки згортаються набагато швидше під впливом температури та солі одночасно. Також присолена вода вбереже вас від тріскання шкарлупи. Якщо все ж яйце було пошкоджене перед варінням, то білок не витече назовні при варінні в солоній воді.
Як правильно готувати варені яйця: сіль, час та інші поради
Як правильно готувати варені яйця: сіль, час та інші поради

Що робити, щоб яйця легше чистились

Все дуже просто: одразу після варіння помістіть яйця в холодну воду з льодом. Ви точно відчуєте різницю, коли спробуєте цей лайфхак.

Скільки часу варити яйця

Тепер, коли ми з’ясували, чи варто додавати сіль до води для варіння яєць, скільки і навіщо, актуальним лишається питання про час готування. Залежно від результату, який вам потрібен, яйця закладаються в ще холодну воду і після закипання варяться стільки:

  • Рідке (рідкий жовток і ледь згорнутий білок) – 2 хвилини
  • Некруте (рідкий жовток і твердий білок) – 6 хвилин після закипання
  • Круте (тверді жовток і білок) ­– 8 хвилин

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?