Як почистити килим, не виносячи з кімнати: всі секрети ретельного прибирання будь-якого рівня складності

З плином часу на килимах накопичується бруд і пил, і різноманітні плями теж не додають їм шарму. Як вдома, без звернення до спеціалістів, почистити примхливий предмет інтер'єру – читайте у статті.

Так, почистити килим власноруч, без хімчистки та навіть не знімаючи його з підлоги – більш, ніж можливо. Варто лише дотримуватися декількох правил і мати під рукою «шпаргалку» з алгоритмом дій, якою може слугувати ця стаття.

Матеріал килиму

Перш ніж приступати до прибирання, зверніть увагу на матеріал покриття. Від цього залежить, які засоби треба використовувати, та чи взагалі можливо його очистити власноруч. Також після кожного прибирання необхідно ретельно висушити килим.

  • Килими з шовку, віскози та вовни, особливо зроблені вручну – краще не ризикувати і здати до хімчистки в руки спеціалістів.
  • Вовняний, виготовлений промислово, можна чистити звичайним милом, шампунем чи содою. Використовувати на таких килимах лимонний сік, оцет чи мийний засіб для посуду треба дуже обережно.
  • Із синтетичним покриттям можна не церемонитися і використовувати будь-які засоби.
Ви точно впораєтеся: ось ефективні засоби для чистки килимів у домашніх умовах
Ви точно впораєтеся: ось ефективні засоби для чистки килимів у домашніх умовах

Волога чистка килиму прямо на підлозі

  • Господарське мило натріть на тертці та розчиніть у літрі теплої води. Цю суміш налийте у пульверизатор та розбризкайте по килиму, зосереджучись на плямах. Дочекайтесь висихання та приберіть залишки мила пилососом. Цей спосіб підійде для свіжих плям.
  • Шампунь, рідке мило або мийний засіб для посуду розчиніть у воді до утворення густої піни. Її нанесіть губкою на килим та лишіть «відкисати» на декілька хвилин, після чого ретельно потріть тією ж губкою. Вимийте залишки піни водою та ретельно просушіть покриття феном.
  • Столову ложку соди та столову ложку прального порошку розчиніть у половині склянки теплої води, після чого додайте 50 мілілітрів оцту до суміші. Налийте отриманий розчин у пульверизатор та розбризкайте по килиму, після чого протріть його ганчіркою. Вологою губкою очистіть килим від залишків суміші.
  • Лимонний сік нанесіть на пляму та зачекайте 2-3 години, після чого додайте води. Після повного висихання достатньо лише пропилососити килим.
Ви точно впораєтеся: ось ефективні засоби для чистки килимів у домашніх умовах
Ви точно впораєтеся: ось ефективні засоби для чистки килимів у домашніх умовах

Суха чистка килима в домашніх умовах

  • Ретельно пропилососьте килим, і розпорошіть по ньому соду. Дайте їй ввібрати всі запахи і забруднення як мінімум 30 хвилин. Після цього знову декілька разів пропилососьте килим. Якщо лишилася пляма від соди, потріть її щіткою і знову пропилососьте.
  • Пропилосошений килим посипте кухонною сіллю. Щіткою акуратно втирайте сіль у ворс, після чого залиште на півгодини. Пройдіться декілька разів пилососом, щоб зібрати залишки солі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?