Один + один спосіб, як прибрати жучків з квасолі: корисний і простий лайфхак для господинь

Одна з головних причин викидання квасолі — появлення жучків. Але не поспішайте відправляти зимові заготовки у смітник — адже їх ще можна врятувати. Розповідаємо про два способи, як це зробити.

Квасоля при тривалому зберіганні теж може псуватись. Одна із самих розповсюджених причин, чому це відбувається — появлення жучків. Ці шкідники дійсно псують корисні заготівлі на зиму і дуже прикро, коли через них доводиться позбавлятись від корисного продукту харчування.

 

Жучки в квасолі не переносять холоду
Жучки в квасолі не переносять холоду

Жучки у квасолі можуть з’являтися по різним причинам. Найбільш розповсюдженими серед цих є:

  • квасолевий зерноїд;
  • білокрилка;
  • щетинистий бульбочковий довгоносик.

Квасолевий зерноїд — це жучок з чорним кольором тільця, який здатен повністю знищити врожай квасолі. Він особливо небезпечний для зібраного врожаю, який відправили на зберігання.

Зерноїди активно розвиваються при температурі повітря більше за 10 ºC. В аналогічних умовах починає процес вегетації і квасоля. Тобто, життєвий цикл зерноїда повністю збігається з періодом вегетації квасолі. Кладку на бобових зернах роблять самиці зерноїда, а потім з’являються личинки та виїдають боби зсередини. Одна самиця зерноїда може подарувати життя близько 50-м личинкам, і кожна з них буде харчуватися м’якоттю бобів.

Знищити увесь врожай вони можуть протягом кількох тижнів. А ось низькі температури зерноїд не полюбляє. Ці комахи гинуть від мінусових температур.

Щетинистий бульбочковий довгоносик — невеличкий жучок, який мешкає у багатьох кліматичних поясах, окрім тундри. Самиці цих довгоносиків неймовірно плідні. Вони здатні відкласти до 800 яєць, а їх личинки розвиваються у грунті, куди потрапляють разом із дощовими водами. Цей різновид комах полюбляє вологу середу, а ось посуха стає для довгоносика справжнім лихом і здатна його знищити повністю. Личинки довгоносика їдять не боби квасолі, а її бульби та коріння.

Білокрилка — третій різновид шкідників, які можуть знищувати врожай квасолі, що перебуває на тривалому зберіганні. Зовні летюча комашка нагадує моль. В холодний період року вона паразитує в теплицях і особливо небезпечна для розсади квасолі, оскільки харчується переважно листям рослини. Білокрилка боїться холоду, тому при її появі варто добре проморозити тепличне приміщення. Задля захисту розсади квасолі від шкідника її потрібно висаджувати якомога раніше.

Що робити, якщо в квасолі завелися жучки?

2 способи боротьби з жучками в квасолі
2 способи боротьби з жучками в квасолі

Якщо вам не вдалося вберегти врожай квасолі від шкідників — не поспішайте викидати продукт. Адже існує два способи, які допоможуть його врятувати.

Електрична духовка. Квасолю, в якій завелися маленькі шкідники, слід пересипати на деко для запікання і розрівняти одним тоненьким шаром. Далі її прогрівають в духовці протягом 4-5 хвилин при температурі 80-90 градусів.

Морозильна камера. Квасолевий зерноїд, наприклад, дуже боїться низької температури. Тому розміщення врожаю квасолі в морозилці повністю знищить цього шкідника. Щоб врятувати квасолю – її кладуть в морозилку мінімум на 3 доби. Головне, щоб температура в камері не була вищою за -15ºC.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?