ТОП-7 + одне правило здорового і збалансованого харчування від нутриціолога: мистецтво маленьких кроків

Збалансоване харчування – це комплекс звичок, які формуються протягом декількох років. Але завдяки маленьким крокам ви поступово зможете досягнути омріяного результату.

Корисні лайфхаки для покращення вашого харчування пропонує у своєму Instagram нутріциолог Ольга Дорош. Пропонуємо ознайомитись з ними детальніше.

 

Правила здорового харчування
Правила здорового харчування

Зверніть увагу на напої

Сік містить в собі чимало калорій
Сік містить в собі чимало калорій

Деякі з напоїв можуть містити в собі більше калорій, аніж потрібно. Тому додавайте в них меншу дозу цукру або ж меду. В якості альтернативи та доповнення до чаю можете додати апельсин, корицю або ж лимон.

Соки та фреші містять в собі велику кількість зайвих цукрів, тому їх потрібно розводити водою перед вживанням у пропорції 1:1. Оптимальний варіант — взагалі прибрати солодку воду і соки з меню, додавши замість них мінеральну воду.

Не відмовляйтесь від улюблених продуктів харчування. Якщо ви полюбляєте солодощі — обов’язково поласуйте десертом. Він і задоволення подарує, і переїдати не дозволить.

Всюди додавайте овочі

Овочі - джерело клітковини
Овочі – джерело клітковини

Навіть якщо ви їсте страви з борошна, випічку або суші — обов’язково додайте до раціону овочі. Вони містять в собі клітковину, яка насичує організм та дозволяє з’їдати меншу кількість калорій та невеличкі порції. А ще вона принесе вам безумовну користь.

Обирайте в крамниці молочні продукти з мінімальним процентом жирності. Наприклад, замість молока жирністю 3,2% обирайте продукт с жирністю 1,5%. Білий йогурт купуйте не 8%, а 1.6%, щоб вживати в 2 рази менше жиру і калорій.

Кисломолочні сири можна обирати 5% замість 9%. Такі продукти харчування містять менше насичених жирів та вуглеводів та калорій. Однак кількість білка і кальцію в них залишається на тому ж рівні.

Додавайте в меню рибу

В меню збалансованого харчування треба додавати рибу
В меню збалансованого харчування треба додавати рибу

Двічі на тиждень вживайте рибу. Дорослій людині достатньо буде порції розміром з долоню.

Беріть цільнозерновий хліб

Цільнозерновий хліб стане достойною заміною білому хліба або ж батону (якщо на тарілці їх немає).

Ягоди та фрукти

Фрукти - невід'ємна частина збалансованого харчування
Фрукти – невід’ємна частина збалансованого харчування

З’їжте банан, запечені яблука, апельсини зі стаканом йогурту або кефіру. Також додайте до меню сезонні фрукти, ягоди та овочі.

Обирайте страви без заправок

Тут мова йде скоріш про ситуації, коли їжу замовляють у спеціальних закладах (ресторанах, кафе). Зазвичай в таких соусах чимало міститься чимало калорій, які іноді забивають смакові рецептори настільки сильно, що ви не будете відчувати справжнього смаку страви.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?