Один факт про рис, який робить його корисним для нервової системи: таємничий компонент популярної крупи

Рис — один з самих цінних продуктів харчування. Ця крупа містить в собі велику кількість вітаміну В, а ще - один інгредієнт, який добре впливає на роботу нервової системи. Дізнайтесь, що це.

Коричневий рис — це невідшліфована крупа. Саме цей факт робить її більш корисною за шліфований аналог. Оболонка рисових зерен містить в собі велику кількість вітамінів із групи В. Вони добре впливають на роботу нервової системи і нормалізують обмін речовин. Слід сказати про протипоказання щодо вживання білого рису. Цю кашу краще не вживати людям, що страждають на цукровий діабет та склеротичні зміни в судинах.

Правила приготування бурого рису: потрібно попереднє замочування
Правила приготування бурого рису: потрібно попереднє замочування

Бурий або коричневий рис — ідеальний продукт для здорового харчування. В ньому збережені усі корисні речовини, а цінних поліненасичених кислот в цій крупі в 2.5 рази більше в порівнянні з білим рисом.

Вартість бурого рису в магазинах більша, та й для його приготування на гарнір потрібні особливі рецепти. Існує декілька загальних принципів приготування страв з коричневого рису, яких треба дотримуватись, щоб страва вийшла смачною.

Бурий рис містить багато вітамінів групи В
Бурий рис містить багато вітамінів групи В
  1. Бурий рис перед варкою обов’язково ретельно промивають, бо він містить в собі багато дрібного сміття та пилу.
  2. Ще одна процедура, що є обов’язковою для бурого рису — замочування мінімум на 30 хвилин (але краще: на 5-6 годин), що підвищує еластичність оболонки та перешкоджає її розтріскуванню під час варки крупи (готовий рис в такому випадку виглядає більш естетично).
  3. Варити бурий рис треба протягом 30-60 хвилин.
  4. Щоб каша вийшла смачною – треба правильно розрахувати співвідношення крупи та води (оптимальний варіант для приготування в каструлі: склянка рису та 2.5-3 склянки води, а якщо ви варите рис у мультиварці — то співвідношення буде іншим: склянка рису на 1.5 або 2 склянки води).
  5. Ще один спосіб варки бурого рису — залити склянку крупи 5-6 літрами води, а коли каша буде готовою, зцідити рештки рідини через друшляк і промити.
  6. Якщо під час варки рідина випарувалася і рис почав підгоряти — підливати до нього воду не можна. В такому випадку краще зняти ємність з вогню, загорнути в теплу ковдру і залишити на 40 хвилин. За цей час крупа добре розпариться і стане м’якше.

Бурий рис — ідеальний гарнір до риби, м’яса або птиці. Його можна поєднати з овочами, робити з цієї крупи вегетаріанські страви і додавати до неї гриби.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?