Один факт, як виростити лимон із кісточки в домашніх умовах – дотримуйтеся цих правил і у вас точно вийде

Лимонне дерево можливо виростити навіть якщо ви не живете у сонячній Італії чи спекотній Іспанії. Так, в сувору українську зиму можна виростити лимон на підвіконні з кісточки.

Кімнатний лимон, вирощений таким чином, не просто проросте – він буде радувати вас своїм виглядом та смачними плодами в майбутньому. Головне – правильно доглядати за майбутнім деревом на всіх етапах його росту та посадки. Ми поділимося з вами усіма секретами успішного вирощування лимонів на підвіконні з кісточки. Спробуйте зробити це власноруч та переконайтеся самі.

Особливості вирощування лимона в домашніх умовах

У теплих країнах лимони ростуть  навіть без нагляду завдяки сприятливим кліматичним умовам. Однак навіть у менш сприятливих кліматичних умовах можна виростити власні лимони протягом чотирьох-п’яти років, якщо дотримуватися певних правил догляду, які ми зазначимо далі.

Спеціалісти розповіли, як виростити лимон із кісточки в домашніх умовах
Спеціалісти розповіли, як виростити лимон із кісточки в домашніх умовах

Цитрусові дерева належать до вічнозелених, потребують багато вологи і добре розвиваються в тіні. У кімнатних умовах вони теж активно ростуть з лютого по березень і припиняють зростання в листопаді. Лимони можна розмножувати кількома способами: насіннєве розмноження або вегетативне розмноження живцями, щепленням і відводками.

Як виростити власні лимони на підвіконні

Найкраще використовувати свіже насіння, зібране зі стиглих плодів без ознак хвороби. Комерційне насіння лимонів зазвичай не дуже свіже, але може прорости, якщо його протягом деякого часу сушити або зберігати за кімнатної температури.

З десятка насінин завжди проросте хоч кілька паростків, тому для надійного вирощування лимонів у домашніх умовах краще мати великий запас насіння. Не всі з них виживуть і почнуть плодоносити, оскільки деякі з них можуть бути хворі або пошкоджені під час щеплення.

Спеціалісти розповіли, як виростити лимон із кісточки в домашніх умовах
Спеціалісти розповіли, як виростити лимон із кісточки в домашніх умовах

Покрокова інструкція

  • Після того, як насіння висохне, його пророщують у ґрунті під плівкою. Потім знімають захисний шар і дають розсаді звикнути до кімнатних умов.
  • Поливайте розсаду достатньо, щоб запобігти перезволоженню та загниванню коренів. Скоротіть полив до трьох разів на тиждень в теплу погоду і до двох разів на тиждень взимку.
  • Раз на тиждень витирайте пил з листя цитрусових і регулярно бризкайте водою з пульверизатора.
  • Кожного року навесні регулярно пересаджуйте рослину в більший горщик.
  • Виберіть добриво для цитрусових з мікроелементами, такими як цинк, бор і марганець, і підгодовуйте його кожні два тижні.
  • Щоб лимонне дерево не росло надто густо, видаляйте центральний пагін на 20 см від землі і зберігайте форму крони.
  • Для прискорення плодоношення використовуйте мідний дріт, який необхідно видалити через пів року – рік.

Нові статті

Схожі статті

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: вдача буде з вами – головне триматися за свою мету

Гороскоп на 28 липня 2024 року для всіх знаків Зодіаку: зірки радять вірити в свою мрію, адже так вона обов'язково здійсниться. Астрологічний прогноз.

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?