Як залишитись на зв’язку, коли мобільний оператор поза зоною досяжності: корисні поради від експертів

Ситуація із масштабним збоєм "Kyivstar" застала його абонентів зненацька. В цій публікації розповімо, що треба зробити, аби відключення Інтернету і зв'язку не залишило вас поза зоною досяжності.

Уявити сучасне життя без мобільного зв’язку практично неможливо. Але іноді навіть не встигаєш уявити, як катастрофа трапляється і в одну мить мільйони абонентів залишаються без можливості спілкування, доступу до Інтернету та інших благ цивілізації. Ось як, наприклад, це сталося 12 грудня з мобільним оператором “Kyivstar”, який став мішенню для хакерів.

Як підготуватись до зникнення Інтернету і мобільного зв'язку
Як підготуватись до зникнення Інтернету і мобільного зв’язку

Тож як залишатись на зв’язку, коли мобільний оператор не працює? Ось декілька порад про всяк випадок. Скористайтесь ними, щоб при наступних спробах хакерів щось зламати ви були у всеозброєнні.

  1. Купіть собі Sim-картки різних мобільних операторів і своєчасно їх поповнюйте: якщо у вас буде хоча б 2 варіанти — без зв’язку точно не залишитеся.
  2. Тримайте вдома запасний кнопковий телефон.
  3. Придбайте радіоприймач на той випадок, якщо настане глобальне відключення Інтернету – по ньому ви зможете слухати новини.
  4. Майте під рукою комплект рацій, щоб при необхідності узгоджувати свої подальші дії із членами родини чи співробітниками.
  5. Роздрукуйте на принтері паперову карту місцевості, а також — адреси Пунктів незламності, де можна отримати доступ до супутникового Інтернету чи зарядних пристроїв, що працюють від генератора (на випадок тривалого вимкнення світла).
  6. Складіть всі ці речі в тривожну валізку. Також не забудьте про готівкові гроші і документи.

Якщо ваш мобільний оператор перестав працювати — спробуйте підключитися до національного роумінгу. Для цього виконайте наступні дії:

  • відключіть функцію авто вибору мережі в налаштуваннях телефону (на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі; Android: Налаштування – Мобільна мережа (або Підключення) – Оператор);
  • знайдіть та оберіть робочу мережу будь-якого з мобільних операторів (Vodafone, Kyivstar, Lifecell);
  • якщо зареєструватись в обраній мережі не вдалося — спробуйте ще раз, або оберіть іншу мобільну мережу;
  • після цих дій перевірте можливість вхідного дзвінка чи відправки SMS-повідомлення.

Якщо підключитися до зв’язку не виходить — вставте в телефон sim-картку іншого оператора або придбайте собі eSIM (віртуальну картку). Але візьміть до уваги, що для її налаштування потрібен доступ до Інтернету.

Київстар не працював більш ніж одну добу: з ранку 12 грудня і до 18.00 13 грудня
Корисні поради при відключенні Інтернету і мобільного зв’язку

На випадок проблем зі зв’язком встановіть на свій смартфон offline-додатки з мапами (Google Maps, Apple Maps, Mapy.cz, застосунки-рації Walkie-Talkie, Two-Way, Walkie-Talkie Communication та спеціальний сервіс Easyway для відслідковування маршрутів громадського транспорту). Також вам можуть згодитися месенджери, що працюють офлайн (Briar та Bridgefy).

І наостанок — корисна порада, як завантажити офлайн-мапу в Google Maps. Для цього:

  • відкрийте цей за стосунок і знайдіть потрібне вам місце;
  • торкніться назви або ж адреси, до якої потрібно дістатися;
  • прокрутіть екран донизу і оберіть опцію “Завантажити”.

Намагайтесь заздалегідь обговорювати варіанти дій на випадок зникнення зв’язку разом зі своїми родичами, знайомими, друзями, колегами по роботі. Допоможіть сусідам, які цього потребують — надайте їм пароль від свого Wi-Fi, запропонуйте скористатись телефоном для дзвінків (якщо в них немає зв’язку), навідайтесь до сусідів похилого віку.

Нові статті

Схожі статті

“Міс Всесвіт 2024”: як виглядає 80-річна бабуся трьох онуків, що вийшла в фінал щорічного конкурсу

В 2024 році фіналісткою конкурсу "Міс Всесвіт" стала… 80-річна бабуся. Чой Сун Хва зуміла миттєво стати знаменитістю завдяки міжнародному конкурсу і набула статусу найстаршої моделі.

Хоч і не рідна, але… Чи спілкується дружина Віктора Павліка з його донькою, яка на 7 років за неї старша

Віктор Павлік і Катерина Репяхова мають спільного сина Михася, але до шлюбу з блогеркою співак був одружений тричі, тож має ще дітей - чи спілкується теперішня дружина з його донькою Христиною?

Він не зміг бути з нею до кінця свого життя – як виглядає екс-дружина Миколи Тищенка, з якою були 7 років

Здавалося, що шлюб Миколи Тищенка та Алли Барановської сповнений любові і гармонії, але все це була лише ідеальна картинка - як виглядає колишня обраниця екс-телеведучого, яка народила йому сина.

Холостяк, як знають всі: 74-річний Михайло Поплавський не завжди був самотнім – хто були його жінки

Михайло Поплавський завидний холостяк, але так було не завжди - що відомо про бурхливе особисте життя співочого ректора, який двічі був одружений.