Як швидко очистити деко: сода, кип’ятіння, лимонна кислота та ще 2 ефективних способи, які приберуть нагар

Для багатьох господинь відмити деко після запікання від нагару — надскладне завдання. Але є декілька способів, які допоможуть зробити цю роботу швиденько. "Один Факт" розповість про них детальніше.

Нагар на деко для запікання може стати справжньою проблемою. Далеко не завжди можна прибрати гар та жир за допомогою лише однієї звичайної губки. Ця робота потребує терпіння і виконання декількох дієвих порад.

Як відмити застарілий жир з дека: ТОП-5 дієвих способи
Як відмити застарілий жир з дека: ТОП-5 дієвих способи

 

Якщо ви не знаєте, як прибрати застарілий жир з дека — “Один Факт” пропонує декілька дієвих методів.

Метод № 1: Сода

Дістаньте деко з духовки, добре змочіть його водою і щедро посипте зверху содою. Додайте трошечки засобу для миття посуду. Змішайте миючий засіб із содою, дочекайтесь — поки піде реакція і залиште деко на 30-40 хвилин. Далі – промийте його під проточною водою.

Метод № 2: Кип’ятіння

Як відмити деко від застарілого жиру: кип'ятіння
Як відмити деко від застарілого жиру: кип’ятіння

Поставте забруднене деко в електричну духовку. Налийте в нього дві склянки води і додайте декілька крапель миючого засобу для посуди. Увімкніть духовку на температурний режим + 100ºC. Залиште на 20-30 хвилин. Цього часу буде достатньо для того, щоб жир відійшов від дека і його набагато легше буде змити під краном.

Метод № 3. Лимонна кислота

Покладіть деко на стіл. Змочіть його вологою губкою і зверху посипте лимонною кислотою. Залиште цю суміш на деко на 30-40 хвилин. Після цього вимийте під проточною водою за допомогою металевої мочалки. Після цього вимийте деко під проточною водою за допомогою металевої мочалки для посуду.

Метод № 4. Господарське мило

Як відмити старий жир з дека: господарське мило
Як відмити старий жир з дека: господарське мило

Натріть звичайне господарське мило на дрібній тертці. Викладіть його на деко і залийте зверху декількома склянками окропу. Залиште цей розчин в деці до повного охолодження.

У разі сильного забруднення деко із господарським милом можна заново підігріти. Для цього можна увімкнути духовку на 120-150 ºC і залишити в ній деко із розчиненим господарським милом на 30-40 хвилин.

Метод № 5. Для алюмінієвого дека

Як прибрати старий жир з алюмінієвого дека: кавова гуща
Як прибрати старий жир з алюмінієвого дека: кавова гуща

Очищувати деко з алюмінію оцтом, лимонною кислотою та лимонним соком не можна. Це пошкодить поверхню. Тому використовують альтернативні способи. Найкращий і найпростіший варіант — залити забруднене деко окропом і додати у води трохи миючого засобу. Якщо ж забруднення доволі сильне – можна прокип’ятити його в духовці при температурі + 130+140ºC протягом 30 хвилин.

А ще алюмінієве деко добре відмиває… звичайна кавова гуща. Її треба викласти на деко і залишити на 30 хвилин. Потім деко вимивають під проточною водою звичайною губкою для миття посуду. Кавова гуща в цьому випадку буде виконувати функцію скрабу і прибере з дека навіть стійкі забруднення.

Нові статті

Схожі статті

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.