Підступна міль може з’їсти цілий светр чи шубу: як запобігти появі комахи-шкідниці у шафі чи на кухні

Міль – дуже підступна комаха. Вона може завестися хоч у продуктах, хоч в одязі, хоч у меблях. Крупу зіпсує, у шубі наробить дірок. Розберімося, як позбутися непроханої гості.

Запобігти появі молі у квартирі доволі складно. Людина може принести заражену крупу чи борошно з магазину. Платтяну міль можна принести додому з вулиці чи з громадського транспорту. Комаха врешті може залетіти у відчинене вікно.

Знешкоджувати треба не лише дорослі особини, які літають по кімнаті, але і їхні личинки. Знайти їх буває не так просто, але іншого виходу немає. Існує кілька дієвих способів.

Генеральне прибирання

Починати треба з великого прибирання. Вичистіть усі куточки. Пропилососьте полички, шухляди, стіни, стелю. Що можливо, промийте ганчіркою, змоченою мийним засобом. Штори на вікнах, покривала на м’яких меблях виперіть. Килими, подушки та м’які іграшки доведеться здати в хімчистку. Особливо ретельно відмийте темні закутки у шафах.

Як позбутися молі в оселі

Кедр

Міль не любить замаху цього дерева. Тому придбайте вішаки з кедра чи поставте посуд із кедровою олією.

Трави

Окрім кедра, міль недолюблює аромати розмарину, чебрецю, гвоздики, лаванди, лаврового листа. Тож поклавши гілочки цих рослин у шафі, можна врятувати міхові та вовняні речі.

Як позбутися молі в оселі

Можете накласти сухі суміші цих трав у невеличкі мішечки та розкласти по кутках шафи для одягу та у місці зберігання круп. Ефірні олії цих рослин теж помічні. Збризкуйте ними полиці зсередини, меблі, килими.

Низька температура

Для личинок та яєць молі мінусові температури є загибеллю. Речі, заражені міллю, слід скласти у пакет і винести взимку на балкон на всю ніч. Зважте, що за вікном має бути не менше -10 градусів. Улітку можна скористатися морозилкою.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?