Вирощуємо базилік на підвіконні: найпростіший спосіб, що забезпечить вас свіжою зеленню вже у березні

Базилік — пряні спеції, які можна виростити на підвіконні у будь-яку пору року. Як зробити це швидко та ефективно, і які сорти більш за все для цього підходять — читайте в публікації від "Один Факт".

Найбільш оптимальний час для вирощування базиліку — початок весни. Особливо, якщо вирішили вирощувати зелень в домашніх умовах вперше.

Базилік – рослина, яка доволі невибаглива до умов вирощування. Втім, деяких порад все одно треба дотримуватися. “Один Факт” ділиться із вами практичними знаннями, які допоможуть виростити базилік в домашніх умовах.

Для вирощування в домашніх умовах найбільш за все підходять дрібні сорти базиліку. Саджати на розсаду можна як насіння базиліку, так і молоді паростки або ж саджанці.

Для вирощування в домашніх умовах більше підходять дрібні сорти базиліку
Для вирощування в домашніх умовах більше підходять дрібні сорти базиліку

Вирощування базиліку із насіння — більш практичний варіант, хоча врожаю доведеться чекати трошечки довше, аніж зазвичай. Особливість молодих паростків базиліку в тому, що вони доволі крихкі і чутливі до будь-яких пересадок. Саме тому базилік краще сіяти, аніж саджати паростками.

Насіння базиліку найкраще за все сіяти напередодні січня. Але в домашніх умовах та на підвіконні його можна сіяти хоч круглий рік. Головне — знати, які умови полюбляє ця рослина і що необхідно базиліку для повноцінного росту.

Отже, базилік — це теплолюбива та світлолюбива рослина. Щоб він повноцінно ріс та розвивався — створіть оптимальні температурні умови на рівні +20+25ºC. Також рослині потрібен довгий світовий день. А ще – удобрена земля із дренажем і регулярний полив. Крім того, зелень базиліку треба регулярно обприскувати з пульверизатора.

Підвищена чутливість базиліку до тепла та світла ускладнює процес його вирощування в зимовий період.

Щоб він виріс гарним та смачним — доведеться прикласти додаткові зусилля.

Щоб захистити культуру від протягів взимку – необхідно укутувати горщики із зеленню утепленою поліетиленовою плівкою. Крім того, рослини потребують в період із жовтня по лютий додаткового підсвічування у вечірні години (по 3-4 години).

Якщо ж день надворі — похмурий, то необхідно використовувати додаткове світло протягом усього дня.

Через необхідність гарного освітлення базилік на підвіконні саджають в лютому або на початку березня, коли світловий день збільшується. Тоді період активного розвитку проходить під час зростаючого світлового дня.

Простий спосіб вирощування базиліку із насіння

Щоб виростити базилік на підвіконні в квіткових горщиках — можете використати будь-який сорт насіння. Зазвичай вибирають низькорослі сорти, що розростаються пучками.

В якості тари можете обрати пластикові стаканчики чи відерця, або ж невеличкі горщики для квітів. Після того, як в базиліку з’явиться декілька справжніх листочків — обережно пересадіть рослину у більш велику ємність, щоб не пошкодити коріння. Найкращий варіант — горщики об’ємом 1 літр.

Для вирощування базиліку краще обирати родючий грунт — чорнозем, і мати високу водопроникність. Можна приготувати суміш власноруч, змішавши перегній із кокосовим волокном у співвідношенні 1:2.

Також можете змішати городній грунт із повністю готовим компостом. Візьміть 1 частину компосту та 2 частини торфу, змішайте і потім пролийте цю суміш розчином мінеральних добрив.

Готують такий розчин, змішуючи 1/8 ложки сечовини, суперфосфату та сульфату калію і розчиняючи все це в одному літрі води.

Також варто подумати про ефективний дренаж, бо для вирощування базиліка він є обов’язковим. Перш ніж заповнити ємності землею — необхідно покласти на дно контейнеру або горщику шар битої цегли, керамзиту або ж пінопласту. Висота цього шару: 2-3 см.

Насіння базиліку перед посадкою замочіть на 2 години в рожевому розчині марганцівки. Потім – висадіть їх в підготовлену та зволожену землю. Заглиблюйте насіння на 1 см, витримуючи між сусідніми насіннячками відстань у 8-10 см. Потім накрийте ємності харчовою плівкою або звичайним пакетом та не знімайте до появи сходів.

Землю у горщиках, де росте базилік, потрібно систематично розпушувати - щоб збагатити її киснем
Землю у горщиках, де росте базилік, потрібно систематично розпушувати – щоб збагатити її киснем

Землю в горщиках, де розвиваються дорослі рослини, раз на 2-3 дні розпушуйте, щоб збагатити її киснем. Якщо земля не дуже родюча — раз на місяць обов’язково підгодовуйте кущики базиліку універсальними добривами або ж органічним компостом. Вже через 1.5 місяці ви отримаєте першу зелень базиліку із бічних пагонів.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?