Вибір ємностей, температура повітря та інші поради, які допоможуть виростити великий врожай баклажанів

Виростити великий врожай баклажанів — можливо, якщо користуватись певними правилами. Що треба знати про вирощування розсади баклажанів — розповідає "Один Факт".

Баклажан — теплолюбна культура, тому затяжні опади, перепади температур і вітер стають для неї небезпечними. Під час вирощування баклажанів виникає велика кількість різноманітних проблем. Втім, багато дачників вирощують цю вибагливу культуру і отримують відмінні врожаї.

Розсада баклажанів не любить продувів та низьких температур
Розсада баклажанів не любить продувів та низьких температур

Вирощування розсади баклажан має певні особливості. Ця культура будь-яку пересадку переносить дуже погано. Пошкодження навіть маленького корінця під час пересадки призводить до того, що розсада потім сильно відстає від розвитку.

Насіння баклажанів краще за все сіяти відразу в окремі ємності. Наприклад:

  • касети для розсади;
  • торф’яні таблетки;
  • стаканчики або ж спеціальний рукав для розсади.

У відкритий грунт розсаду баклажанів висаджують за допомогою методу перевалки. Рослину обережно переміщують у лунку на постійне місце росту разом із землею із горщика. Головне — не пошкодити ті корінці, що розташовані нижче.

Баклажани у відкритий грунт висаджують методом перевалки
Баклажани у відкритий грунт висаджують методом перевалки

Баклажани потребують для повноцінного росту та розвитку оптимального температурного режиму. Їх корінчики завжди повинні бути в теплі.

Під час висадки розсади у відкриту землю її температура повинна складати не менше + 20oC. Тому найкращим варіантом для вирощування баклажанів будуть так звані теплі грядки. Підготувати їх треба ще з осені.

Якщо ви бажаєте отримати великий врожай баклажанів, то без мульчування точно не обійтися. Ніякий інший агротехнічний прийом не допоможе розподілити та зберегти вологу на необхідному рівні. Для мульчування баклажанів краще за все використовувати спеціальну плівку або чорне агроволокно.

Щоб баклажани дали високий врожай - необхідно формувати для них теплі грядки
Щоб баклажани дали високий врожай – необхідно формувати для них теплі грядки

Розсада баклажанів дуже полюбляє воду. Якщо грядка з рослинами добре замульчована — її поливають всього лише раз на тиждень. Якщо ж баклажани ростуть не замульчованими — їх поливають один раз на 2 дні.

Полив баклажанів роблять теплою водою і під корінь кожної рослини. Оптимальна температура води для поливу: 20-25 oC. Бажано робити це ввечері. Головне — не використовувати забагато води, бо баклажани через надлишок вологи не зав’яжуть багато плодів.

Щоб врожай баклажанів був великим — цим рослинам потрібно під час розвитку дуже багато сонця. Але в той же час слід пам’ятати, що баклажан погано переносить засуху і перегрів. Також ця культурна рослина боїться вітрів та протягів. Але й у закритих приміщеннях баклажани почуваються погано.

Городники находять вихід з цього положення, вирощуючи баклажани в теплиці. Тепличне приміщення періодично провітрюють, не створюючи сильних протягів.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?