Готуймося до посівної: ось ці розчини завжди використовую для замочування насіння перед посівом

Насіння перед посадкою необхідно добре підготувати. Для цього використовують спеціальні розчини. Рецепти найкращих із них пропонує до уваги читачів "Один Факт".

Великі врожаї завжди починаються з правильної підготовки насіння до сівби. Ця робота передбачає попереднє замочування насіннєвого матеріалу у спеціальних розчинах.

Замочування насіння проводять з певною метою. По-перше, воно необхідне для того, щоб підвищити відсоток схожості та збільшити швидкість проростання. Крім того, замочування допомагає збільшити швидкість проростання. А ще — захистити посівний матеріал від шкідників та хвороб.

Замочування насіння - важливий етап підготовки до посіву
Замочування насіння – важливий етап підготовки до посіву

Насіння, яке в заводських умовах вже оброблене спеціальними засобами – зазвичай не замочують.

В домашніх умовах можна використовувати декілька дієвих розчинів для обробки насіння для висадки розсади.

Мед

Мед – природний антисептик та антибіотик. Саме тому він ідеально підійде для приготування розчину, в якому можна вимочувати насіння для подальшої його посадки на розсаду.

Розчиніть 1 чайну ложку меду в одному літрі теплої води. Потім замочіть насіння в цьому розчині на одну добу. Далі — промийте насіннєвий матеріал і добре просушіть, а після цього – можете висаджувати в землю.

Вода

Для замочування насіння підійде джерельна або тала вода
Для замочування насіння підійде джерельна або тала вода

Щоб приготувати корисний розчин для замочування — використайте джерельну, талу або ж відстояну воду. Звичайна рідина з-під крану для цього не підходить, оскільки в ній міститься багато хлору, який точно розсаді та насінню користі не принесе.

Перекис водню

Розчин з перекису водню – ідеальна рідина для очищення насіння від патогенних мікроорганізмів. Також він може стимулювати розвиток і зростання.

Щоб приготувати розчин – розчиніть перекис водню у воді в пропорції 1:10. Далі — замочіть в ньому насіннячко на 10-15 хвилин. Потім промийте його та добре обсушіть.

Марганцівка

Марганцівка — потужний антисептичний засіб, який вбиває усі мікроби та патогенні мікроорганізми. Для замочування насіння приготуйте слабкий розчин марганцівки з розрахунку 1 грам на 10 літрів води. Замочіть в ньому насіннєвий матеріал на 15-20 хвилин.

Сік алое

Насіння можна замочити у водному розчині із соком алое
Насіння можна замочити у водному розчині із соком алое

Сік алое – натуральний стимулятор росту, який підвищує імунітет рослин, захищає насіння від плісняви та гнилі.

Щоб добути сік алое — зріжте один листочок з куща та покладіть його до холодильника на 2-3 тижні. Потім – дістаньте та вичавте сік. Далі — розбавте отриману рідину водою в пропорції 1:5 та замочіть насіння в зробленому розчині на час від 12 до 24 годин.

Бурштинова кислота

Ця органічна речовина яка збільшує стійкість рослин до хвороб та стресів. Щоб приготувати розчин — додайте одну таблетку бурштинової кислоти до одного літра води. Витримайте посівний матеріал в рідині протягом 24 годин (не більше).

 

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.