Перед висіванням петрушки у відкритий ґрунт обов’язково зробіть це: зеленого врожаю буде дай Боже

Посів петрушки у відкритий грунт має свої нюанси. "Один Факт" розповість вам, як посадити насіння петрушки за усіма правилами — щоб зелень вийшла пишною, соковитою та ароматною.

Виростити соковиту зелень петрушки — зовсім не складно. Головне — обрати сприятливий день для посіву та дотримуватись певних правил та порад.

По-перше, варто визначитись із періодом посадки у відкриту землю. Тут все залежить від регіону, кліматичних умов, погоди. Також в цій справі важливо враховувати сприятливі дні за місячним календарем.

Найкращий період для посіву петрушки у відкритий грунт - травень і дні зростаючого місяця
Найкращий період для посіву петрушки у відкритий грунт – травень і дні зростаючого місяця

Обираючи період для посадки петрушки у відкритий грунт варто орієнтуватись, в першу чергу, на температуру на вулиці. Зелень петрушки — холодостійка культура і саме тому її можна висівати у відкриту землю раніше за інші культури. Посів петрушки можливо здійснювати за температури + 3ºC. Але за умови, що вночі стовпчики термометрів не опускаються до мінусових позначок. Якщо вночі в обраному для посадці регіоні мінус — посів петрушки краще за все перенести.

Для посіву петрушки найкраще підходять сонячні ділянки
Для посіву петрушки найкраще підходять сонячні ділянки

Обирайте для посіву петрушки сонячну ділянку, оскільки ця зелень вибаглива до освітлення. Найкращий варіант — це відкрита ділянка землі, яку протягом усього дня добре освітлює сонце.

Під час посіву насіння та його пророщування пам’ятайте, що петрушка не дуже полюбляє велику кількість вологи. Тому полив культурної рослини повинен бути помірним. Не варто саджати цю зелень у місцях з близьким розташуванням грунтових вод. Впізнати такі ділянки — доволі просто: на них після дощу вода дуже довго залишається на поверхні, а під час перекопки земля сильно пристає до лопати.

В місцях з високим розташуванням грунтових вод петрушку краще не сіяти
В місцях з високим розташуванням грунтових вод петрушку краще не сіяти

Найсприятливішими днями для посіву петрушки у відкриту землю вважаються ті, коли місяць знаходиться у зростаючій фазі. Згідно з місячним календарем на 2024-й рік, петрушку у відкритий грунт краще за все сіяти в травні. Найсприятливіші дні для цього: 11, 12, 19, 20, 21 і 22 травня.

Висівати зелень петрушки у відкриту землю треба після того, як її перекопали разом із органічними та мінеральними добривами. Насіння петрушки проросте швидше, якщо його правильно підготувати до посадки. На добу замочіть його у теплій воді. Протягом доби змінюйте воду в ємності 5-6 разів. За 2 дні до посіву варто полити землю водою, щоб вона добре її увібрала.

Петрушка - холодостійка культура, тому її можна висівати навіть при температурі +3°
Петрушка – холодостійка культура, тому її можна висівати навіть при температурі +3°

Насіння петрушки висівають на певній відстані одне від одного. Щоб воно швиденько проросло — необхідно додати в землю мінеральні добрива, перегній чи компост. Пам’ятайте, що насіння петрушки не можна сіяти занадто густо. Інакше рослини на грядці будуть затіняти одна одну.

Борозни для насіннячка петрушки роблять глибиною 1-2 см. Між ними витримують відстань 15-20 см. Між сусіднім насінням в борозні відстань повинна бути в межах 1-2 см.

Також борозни можна зробити ширшими (до 5 см) і закладати насіння в них на відстані 1-2 см. Бажано робити посів зигзагом — тоді в рослин буде більше вільного простору для росту та розвитку. Якщо пророщена зелень росте занадто густо — її необхідно прорідити.

Нові статті

Схожі статті

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?

“Зі смартфоном в руках і телефонною книжкою в зошиті”: 55-річна Інна Білоконь вперше показала маму

Інна Білоконь – українська акторка, яка стала відомою завдяки ролі мами Вєрки Сердючки. В самої Інни Вікторівни в реальному житті також є мама. Днями артистка показала, як виглядає ця жінка.