Посівний календар на березень 2024 і сприятливі дні: коли садити картоплю на щедрий врожай за циклами Місяця

Березень — вже стукає у віконця, закликаючи дачників виходити на присадибні ділянки. Обрати сприятливі дні для посадки картоплі та інших культур можна вже зараз. Їх "Один Факт" наводить нижче.

Березень — це самий початок весни, який додає чимало турбот дачникам і городникам. Посівний календар на перший весняний місяць дозволить грамотно розпланувати роботи на городі.

В березні на присадибних ділянках треба виконувати значні об’єми робіт. Саме цей місяць городники вважають найважливішим, адже протягом нього закладаються міцні основи для майбутніх врожаїв. Зараз — найсприятливіший час для того, щоб висаджувати овочеву розсаду, саджанці дерев, проводити роботи по догляду за садом, готувати землю для майбутніх посівів.

Березень - найсприятливіший час для того, щоб готувати землю до майбутніх посівів
Березень – найсприятливіший час для того, щоб готувати землю до майбутніх посівів

“Один Факт” розповість вам, коли за циклами Місяця найкраще садити картоплю у березні 2024 року.

Картопля — примхлива культура, яка полюбляє родючу землю і правильний догляд. В березні 2024 року її посадка у відкритий грунт недоречна, бо ще занадто прохолодно і є ризик весняних заморозків. Але багато дачників знайшли вихід і саджають цю культуру в теплиці.

Фахівці радять висаджувати картоплю у відкриту землю тоді, коли середньодобова температура повітря на вулиці складає 8-10 градусів протягом декількох днів поспіль, а грунт прогріється до +7 oC на глибину не менш ніж 10-12 см. Культура гарно розвивається на освітлених сонцем ділянках городу.

Картопля гарно розвивається на ділянках, що добре освітлені сонцем
Картопля гарно розвивається на ділянках, що добре освітлені сонцем

Астрологи ж додають, що саджати картоплю найкраще, на спадпючий Місяць або ж наприкінці останньої фази його зростання. При цьому важливо, щоб Місяць знаходився у земних знаках Зодіаку, а саме – Тільці, Діві, Козерогу. Також сприятливими для посадки картоплі в березні вважають дні, коли Місяць знаходиться у знаках Води (Риба, Скорпіон, Рак).

Взагалі-то картоплю згідно з Місячним календарем на 2024-й рік, краще саджати у квітні, травні та червні. Але в березні можна провести передпосівну підготовку насіннєвої картоплі. А ще — посадити її в теплицю. Найкращі дні для цього: 5 та 6 березня.

1 березня можна зайнятись підготовкою насіннєвої картоплі до посадки, достати її з погребу, обірвати паростки. В теплиці можна мульчувати землю і підготувати її до висадки бараболі, прополоти грядки.

2-4 березня за Місячним календарем — сприятливий день для посіву зелені на підвіконні. Можете посадити цибулю, часник, редис, зелень, кореневу селеру. На клумби і в горщики посійте в’юнкі та ампельні квітки. Також прополвть грядки під картоплю на городі чи в теплиці, удобріть землю, посійте бобові культури. Фахівці не радять в ці дні прищипувати рослини і пророщувати насіння.

7-8 березня — найсприятливіші дні для того, щоб вести боротьбу із шкідниками. Ще можете обрізати крони садових дерев, прибирати хворі гілки, викопувати коренеплоди. Саджати рослини сьогодні не треба.

9-10 березня – найсприятливіші дні для догляду за посадженою картоплею в теплиці та іншими рослинами. Дозволяється прополювати, удобрювати землю, білити садові дерева, робити субстрат для посіву розсади.

11-13 березня – перекопуйте і розпушуйте грунт у місці посадки картоплі. Можете заготовити субстрат, проводити санітарну обрізку дерев, заготовлювати живці. Також можете пересадити кімнатні квіточки. Інші рослини сьогодні не сійте. Пікіруйте розсаду, пророщуйте насіння.

14-15 березня — врожайні дні, коли можна висаджувати будь-які овочі і розсаду. Наприклад, 15 березня – ідеальна дата для посіву квіткового насіння багаторічних рослин. В саду можете побілити дерева, обприскати їх крону, обробити від шкідників.

16-17 березня — ідеальний час для посадки зелені, цибулі, полуниці, моркви, часника, ампельних квітів та бобових. На підвіконні вирощуйте і підживлюйте розсаду. Ці дні сприятливі для боротьби із садовими шкідниками на клумбах. А ось викопувати цибулини, займатись пасинкуванням чи посадкою цибулинних квітів не варто.

18-19 березня — родючі дні, коли дозволяються будь-які посадки на присадибній ділянці. Усі посаджені рослини добре приживуться. Можете посіяти на городі ранні овочі, а на підвіконні – розсаду. Також в ці дні підгодуйте і пересадіть квіточки. Можете перекопати і замульчувати землю.

20-23 березня — дні, сприятливі для посадки кущів малини, смородини, агрусу та винограду. Посійте у горщиках на підвіконні салати та іншу зелень. А ось інші посіви відкладіть на потім. Не пересаджуйте, не прищипуйте рослини. Також не обрізайте садові дерева, бо ранки будуть загоюватись погано і довго. Вдалими будуть посадки квітів, плодових дерев. Овочі краще не саджати. Якщо ж вони вже посаджені — їх можна підготувати, підживити добривами. Також краще не викопуйте цибулини в цей період.

24-26 березня — дні Повні, коли будь-які посіви і робота на присадибних ділянках краще не робити взагалі. Можете доглядати за рослинами, які вже посаджені. Підготуйте грядки для посадки картоплі. Підгодуйте молоді саджанці.

27-28 березня — дні, сприятливі для посадки плодових дерев та квітів. Також можна саджати розсаду томатів. Прополіть в цей період грядки, прорідіть саджанці, замочіть насіння і проростіть картоплю. Можете обробити рослини фунгіцидами. А ось мінеральні добрива в ці дні краще не використовувати. Не пересаджуйте рослини.

29-31 березня ідеально підійдуть для посіву пряних рослин, часнику, розсади гострого перцю, гірчиці чи часнику. На клумбах висадіть ампельні та цибулинні квіточки. Також дозволено сіяти насіння ранніх овочів у відкриту землю. Але фахівці радять їх рясно не поливати.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?