Виділіть 5 хвилин – і обробка саду не буде марною. Як легко відрізнити справжній мідний купорос від підробки

Щоб отримати восени гарний врожай плодів, навесні треба потурбуватися про обробку бордоською сумішшю. Як дізнатися, чи не поклали туди несправжній мідний купорос?

Бордоську суміш садівники зазвичай готують самотужки. Обов’язковим елементом є мідний купорос. Хімікат не з дешевих, тому деякі торговці підсовують під виглядом синіх кристалів звичайну сіль, які для вірогідності підфарбовують.

Як визначити справжній мідний купорос

Якщо побризкали дерева, а результат нульовий, і не вдалося врятувати кісточкові від моніліозу, знайте – ви застосували несправжній мідний купорос. Тому наступного разу не пошкодуйте кілька хвилин часу, щоб переконатися у дієвості препарату.

Візьміть 1 ч. лож. мідного купоросу, залийте 1 ст.лож. теплої води. Зачекайте кілька хвилин, щоб суміш настоялася. Після цього опустіть в отриману рідину цвях. За 2 хвилини він має набути іржавості. Якщо подібної реакції не відбулося, доведеться відкласти обприскування дерев і пошукати справді дієвий препарат замість підробки.

Мідний купорос і залізний

Слід також розмежовувати мідний та залізний купорос, оскільки ці інгредієнти мають значні відмінності. Обидві сполуки використовують у садівництві, щоб захистити дерева від хвороб та шкідників.

Як відрізнити мідний купорос від залізного

Мідний купорос

Кристали блакитного кольору в складі бордоської суміші допоможуть позбутися парші та інших грибкових захворювань. Використовувати препарат дозволяється восени та ранньої весни, допоки бруньки ще сплять. Якщо суміш попаде на вже розпущені листочки, вони попечуться.

Залізний купорос

Допоможе позбутися лишайників чи моху на кущах та деревах. Зазвичай обприскують рослини восени. У слабкій концентрації можна труїти шкідників на травичці газону чи білити стовбури дерев.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.