Чому вам не вдається приготувати смачний та насичено-червоний борщ: розповсюджена помилка з буряком

Приготувати смачний борщ насичено-червоного кольору вдається далеко не кожній господині. "Один факт" розповість, чому ця національна страва виходить занадто світлою і як це виправити.

Борщ – одна із головних страв національної української кухні. Втім, приготувати його яскраво- червоним і насиченим вдається далеко не кожній господині.

Кулінари кажуть, що це відбувається через те, що буряк в страві втрачає свій колір. Через що це відбувається і як цього уникнути в подальшому – читайте нижче.

Борщ вийде насичено-червоним, якщо дослухатись до порад шеф-кухаря
Борщ вийде насичено-червоним, якщо дослухатись до порад шеф-кухаря

Щоб приготувати смачний борщ насичено-червоного кольору – спочатку визначте, чому ця страва не виходить у вас такою, як потрібно.

Іноді буває так, що рідина спочатку набуває бордового кольору, а згодом бліднішає і стає помаранчевою.

Буряк

В першу чергу слід звернути увагу на буряк. Зазвичай колір борщу залежить саме від цього овоча. І тому, якщо страва не виходить у вас насичено- червоною – імовірно, ви щось неправильно робите саме з бурячком.

В данному випадку треба звернути увагу на два аспекти.

Час термічної обробки буряку. Цей овоч втрачає свій колір в результаті тривалої термічної обробки. Цілком можливо, що поклали буряк до борщу занадто рано або ж довго варили страву на плиті. Кулінари радять варити бурячок в борщі не довше 10-15 хвилин.

Повторне розігрівання борщу. Так, ця страва може стати занадто блідою через те, що його розігріли повторно. Шеф-кухарі радять розігрівати борщ маленькими порціями в окремій мисці – бажано в микрохвильовці.

Найкраще до борщу пасують салатні бурячки яскраво- червоного кольору.

Ще один лайфхак – покласти буряк до каструлі з бульйоном цілим і сирим. Обсмажувати його не треба. Буряк витягають через 10-15 хвилин, охолоджують, натирають на тертці і додають до інших овочів. Після повторного додавання до бульйону тертий буряк проварюють всього 3-5 хвилин.

А ще буряк для борщу можна відварити або запекти окремо в шкірці. Після цього овоч чистять, натирають на тертці і вкидають у борщ. Варити вже готовий буряк довго не треба. Достатньо буде всього лише 2-3 хвилин.

Нарешті, буряк можна почистити сирим, натерти на тертці, викласти в окрему миску і залити окропом. Коли до кінця приготування залишається 5 хвилин – з буряка зливають воду і додають до інших овочів у борщі.

Кислота

Насичено-червоний колір борщу виходить завдяки томатній пасті, лимонній кислоті або ж оцту. Щоб ваш борщ вийшов бордовим – скористайтесь наступними порадами:

  • робіть засмажку з буряків окремо від інших овочів;
  • пасеруйте бурячки із невеликою кількістю томатної пасти;
  • перед початком пасерування збризніть бурячки невеликою кількістю оцту і добре перемішайте (найкраще використовувати для цього винний або яблучний оцет, бо вони більш м’які);
  • замість оцту можна додати до бурячку трохи лимонного соку або ж лимонної кислоти.
Чому вам не вдається приготувати смачний та насичено-червоний борщ: є одна причина
Чому вам не вдається приготувати смачний та насичено-червоний борщ: є одна причина

Додавайте у борщ буряк, приправлений кислотою – востаннє. Інакше кислота зашкодить гарному приготуванню капусти та картоплі.

Якщо кислий борщ вам не до вподоби – то можете замість оцту додати до страви трохи цукру.

Завдяки цьому трюку збережеться колір страви, а сам борщ набуде унікального присмаку.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?