Як пофарбувати яйця на Великдень 2024: куркума, лушпиння цибулі і ще 4 природні барвники для крашанок

Великдень в 2024 році українці будуть відзначати 5 травня. А ось фарби для великодніх крашанок можна обирати вже зараз. Про природні барвники для яϵць детальніше розповість "Один Факт".

Фарбування яϵчок — одна із давніх традицій Великодня. Хтось обираϵ для ціϵї процедури хімічні барвники з магазину. Але найкращий варіант — це обрати природні і натуральні барвники. Які з них найбільш популярні та використовуються частіше? Про це читайте нижче, у матеріалі від “Один Факт”.

Господині починають готуватися до Великодня заздалегідь. В кожної з них ϵ свої секрети і таϵмниці. Фарбування крашанок зазвичай роблять у Чистий четвер, за три дні до Великодня.
Раніше для фарбування яϵчок до Великодня використовували різноманітні магазинні барвники із хімічними речовинами у складі. Але зараз все більшої популярності набувають природні барвники. Які з них найбільш популярні та безпечні для здоровʼя — “Один Факт” розповість далі.

Природні барвники для яϵць на Великдень-2024
Природні барвники для яϵць на Великдень-2024

Існуϵ безліч природних інгредіϵнтів, які можуть слугувати натуральними барвниками для яϵць. До цього переліку належить червона капуста. В її складі містяться антоціани, завдяки яким шкаралупа курячих яϵць може бути пофарбована у фіолетовий або ж синій колір. Щоб пофарбувати крашанки в такий колір — поріжте червону капусту та проваріть у великій кількості води протягом 30 хвилин. Щоб колір добре зберігся – додайте у воду лимонний сік та опустіть туди сире куряче яϵчко.

Куркума

Куркума для фарбування великодніх яєчок
Куркума для фарбування великодніх яєчок

Порошок куркуми надаϵ шкаралупі яϵць красивого жовтенького кольору. Додайте у воду, де будете варити курячі яйця до Великодня – 1-2 столових ложки порошку куркуми. Варіть яйця в цій воді протягом 15 хвилин.

Лушпиння з ріпчастої цибулі

Лушпиння з цибулі – класичний засіб для фарбування великодніх яϵчок. Якщо відварити яйця в такому лушпинні — їх шкаралупа набуде коричневого, червоного або помаранчевого кольору. Перед тим, як розміщати курячі яйця у воді – проваріть в ній цибулиння протягом 30-40 хвилин. Тільки після цього покладіть в каструлю сирі курячі яйця.

Буряк

Буряк надаϵ великоднім яйцям темно-червоного кольору. Наріжте буряк на шматочки та відваріть протягом 30-40 хвилин у великій кількості води.
Потім покладіть яйця в цю воду і варіть до повної готовності.

Чорний чай

Міцний чорний чай – ще один відомий засіб для фарбування яϵць до Великодня. Завдяки чаю яйця набувають коричневого кольору. Спочатку заваріть міцний чай, а потім — покладіть сирі в цю заварку яйця та варіть до повної готовності.

Каркаде

Натуральні барвники для великодніх яϵць
Великдень-2024: натуральні барвники для яϵць

Пофарбувати яйця до Великодня можна і за допомогою чаю каркаде. Для цього візьміть одну упаковку такого чаю, заваріть його, а потім — покладіть у червону воду сирі курячі яйця.
Варіть яϵчка протягом 30-40 хвилин. Залиште у чайній заварці їх на 3-4 години. Завдяки чаю каркаде шкаралупа яϵць набуде блакитного кольору.

Куркума + чай каркаде

Щоб приготувати цей барвник для великодніх яϵць — візьміть 4-5 пакетиків чаю каркаде, або 2-3 столових ложки (якщо цей чай – розсипний).
Перемішайте усі інгредіϵнти, вкиньте яйця, доведіть усю цю суміш до кипіння на середньому вогні. Варіть протягом 15 хвилин. Дістаньте оливкові яϵчка та дайте їм охолонути. Щоб колір вийшов більш насиченим – залиште яϵчка у відварі куркуми та каркаде на декілька годин. Тепер вони точно готові до святкового великоднього кошика.

Природні барвники для великодніх яϵць: лушпиння цибулі та чай каркаде
Природні барвники для великодніх яϵць: лушпиння цибулі та чай каркаде

Щоб колір яϵць став більш насиченим — після фарбування дайте їм добре висохнути, а потім — натріть рослинною оліϵю. Завдяки цьому крашанки будуть красиво блищати.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?