Як навесні захистити розсаду від заморозків: способи, які вбережуть рослини від вимерзання. Врожаю – бути!

В травні городники із рідних куточків України вже розпочали висаджувати розсаду у відкритий ґрунт. Захистити її від весняних заморозків вночі допоможуть деякі поради. Читайте про них нижче.

В багатьох українських регіонах городники вже розпочали висаджувати молоду розсаду у відкритий ґрунт. Робити цю процедуру в травні можна, але з обережністю. Адже синоптики прогнозують на цей місяць заморозки та сильні похолодання.

Щоб не втратити вирощені рослини томатів, огірків та інших культур — потурбуйтесь заздалегідь про те, аби захистити їх від нічних заморозків та холодів.

Що треба знати про температуру повітря під час пересадки розсади у відкритий ґрунт?
Деякі городні рослини мають велику стійкість до заморозків і можуть витримувати мінусові температури на поверхні ґрунту до -7°С. До них належать:

  • морква;
  • шпинат;
  • кріп;
  • петрушка;
  • цибуля;
  • селера.

Інші ж овочі занадто тендітні для того, аби знаходитись у відкритому грунті навіть при температурі в -1°С. При мінімальних нічних або ранкових заморозках вимерзнути може розсада наступних культур:

  • огірки;
  • гарбуз;
  • томати;
  • кабачки;
  • баклажани;
  • перці.

Для перців, помідорів та баклажанів заморозки на поверхні ґрунту не будуть згубними, але точно затримають розвиток цих культур мінімум на 2-3 тижні. Тому їх варто заздалегідь захистити від похолодання. Про найбільш діϵві засоби, які допоможуть це зробити — “Один факт” розповість далі.

Діϵві методи, які допоможуть врятувати розсаду від весняного холоду

Існуϵ декілька перевірених способів, які допоможуть врятувати розсаду, що росте у відкритому ґрунті — від весняних заморозків.

Спосіб № 1: укривний матеріал. Його вкладають на грядки із тими рослинами, які полюбляють тепло. Спочатку на цих грядках облаштовують металеві дуги. Зверху на них натягують спабонд або ж, за його відсутності — звичайні половики або простирадла.

Спосіб № 2: пластикові пляшки. Невисоку розсаду можна закрити від заморозків звичайними пластиковими пляшками. Також деякі городники використовують мішки із крафт-паперу або ж перевернуті відра.

Способи, які допоможуть захистити розсаду від весняних заморозків: полив, підгортання та інші
Способи, які допоможуть захистити розсаду від весняних заморозків: полив, підгортання та інші

Спосіб № 3: підгортання. Його дачники використовують для захисту насаджень картоплі від весняних заморозків. Зазвичай в травні картопля тільки починаϵ сходити, тому невеликі сходи підгортають — щоб рослина повністю була вкрита землею. Молоденьке бадилля картоплі під таким укриттям точно не змерзне, а згодом — коли на вулиці знов потеплішаϵ – зможе пробитися назовні.

Спосіб № 4: полив. На перший погляд полив рослин перед заморозками може здатись нелогічним. Тим не менш — він працюϵ.

Щоб захистити розсаду від майбутніх заморозків, її поливають методом дощування. Для цього на шланг для поливу надівають особливу насадку (дрібний розпилювач).

За допомогою поливу можна захистити від заморозків до -5°С чагарники, садові дерева та культурні рослини в теплиці. Але поливати рекомендовано лише в безвітряну погоду.
Поливають рослини зазвичай ввечері, під корінь та зверху.

Вода після поливу почне випаровуватись з поверхні ґрунту і буде створювати парниковий ефект, захищаючи рослини від короткочасних низьких температур.

Нові статті

Схожі статті

Вам знадобиться лише один простий лайфхак: як отримати ранній урожай картоплі швидко та ефективно

Якщо ви хочете гарний та великий врожай, просто зробіть це: що потрібно для того, аби отримати ранній врожай картоплі. Ви будете приємно вражені.

Коли в травні 2024 року сіяти кавуни у відкритий ґрунт, щоб вони виросли солодкі і соковиті: сприятливі дати

Кавуни — улюблена ягода багатьох українців. Сіяти їх можна вже в травні. Але щоб врожай вийшов солодким та смачним – оберіть для цього сприятливі дні за Місячним календарем.

“Приймаємо вітання”: 37-річна акторка Ірина Сопонару вперше вийшла заміж за британця. Як це було? (ФОТО)

Ірина Сопонару повідомила, що вийшла заміж за іноземця та поділилась фотографіями з церемонії: як все пройшло та як виглядає чоловік артистки? Подробиці особистого життя.

З макіяжем і манікюром: 14-річна Тіна Кароль уже тоді стала іконою жіночої краси та збирала овації на сцені

Тіна Кароль у підлітковому віці та зараз – це дві різні людини. У 14 років дівчина була чорнявою й пишною, а нині тендітна блондинка. Маємо можливість порівняти світлини артистки.