Якщо замерзла картопля на грядці, зробіть ось це і вона відійде швидко: цей спосіб радять усі дачники

Травневі заморозки 2024 додали клопоту багатьом городникам. Багато хто вже посадив на ділянці картоплю, яка підмерзла від холоду. "Один факт" розповість, як відновити картопляні посадки.

Якщо заморозки в травні трохи зіпсували насадження картоплі на вашому городі — не поспішайте впадати у відчай. Досвідчені городники добре знають про те, що висаджування посівної картоплі наприкінці травня або ж на початку червня — великий ризик. В цей період погода на вулиці ще досить мінлива і все через те, що існуϵ імовірність нічних заморозків на відкритому ґрунті.

Врятувати картоплю, що зійшла і замерзла через заморозки — цілком можливо. Головне — знати способи, як це зробити.

По-перше, важливо знати – скільки градусів морозу зможе витримати картопля на відкритих грядках. Адже далеко не всі заморозки можуть призвести до втрати коренеплоду.

Тут все залежить від сорту картоплі. Деякі сорти посівної картоплі можуть витримувати температуру до -3 ° С. Нижче — вже небезпечно.

Головна причина втрати картопляних сходів — занадто низькі температури ґрунту. Якщо стовпчик термометру опускаϵться нижче -4°С, то в міжклітинному просторі посадженої картоплі зʼявляються кристали льоду. Це стаϵ головною причиною втрати саджанців.

Наявність льоду — це 100% імовірність того, що картопля в подальшому розвиватися не буде. Крига в міжклітинному просторі картопляних коренеплодів утворюϵться з води, яка просочуϵться з цитоплазми під час заморожування.

Якщо ж після заморозків льоду в середині картоплі немаϵ — коренеплід здатний відновитися та в подальшому розвиватися далі. Відсутність льоду дозволяϵ багатьом сортам картоплі нормально пережити температуру на поверхні ґрунту навіть до -7°С.

Два способи, які допоможуть відновити розвиток картоплі після нічних заморозків в травні

Способи, які допоможуть відновити насадження картоплі на грядці після заморозків в травні
Способи, які допоможуть відновити насадження картоплі на грядці після заморозків в травні

Якщо ви зіштовхнулись із тим, що після нічних заморозків в травні ваша картопля на городі замерзла — спробуйте просто обприскати насадження водою зі шлангу. Скористайтесь для цього дрібним розпилювачем.

Полив підмерзлої картоплі виконайте рано вранці, допоки сонце ще не зійшло високо. Тоді вода, що не встигла розтанути — точно не перетвориться на кристалики льоду і не почне розривати клітини коренеплоду.

Відразу після поливу створіть картопляним насадженням тінь навкруги. Можете накрити картоплю зверху лопухами, щільною тканиною або картоном.

В таких обставинах вода всередині коренеплодів буде танути повільніше. І цей процес буде абсолютно безпечним для картоплі, що знаходиться у відкритому ґрунті.

Азотні та калійні добрива

Через низькі температури на поверхні ґрунту картопля переживаϵ серйозний стрес, через який в рослини виникаϵ нестача зеленої маси. Ідеальний спосіб відновити рослину – це додати під молоді кущі коровʼяк.

Як відновити розвиток картоплі на грядці після заморозків
Як відновити розвиток картоплі на грядці після заморозків

Розчин з нього готують у наступних пропорціях: 1 літр добрива на 1 відро води. Всі компоненти ретельно перемішати та знов розвести водою в пропорції 1:1. Далі цим розчином полити бадилля.

Додатково під кожен кущ можна всипати 300 грамів деревної золи. Завдяки цьому молода картопля на грядках отримаϵ додаткову порцію мікроелементів та корисних речовин.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?