Корисні поради для садівників по вирощуванню мікрозелені: від найкращого насіння до ідеальних умов посіву

Мікрозелень — чудовий вітамінний коктейль, який можна виростити і на підвіконні, і на дачній ділянці. Що треба знати про вибір насіння для мікрозелені та умови посіву? Про це розповість "Один Факт".

Мікрозелень (мікрогрін) — соковиті і молоді пагони, які можна додавати в різні страви, щоб зробити їх вітамінними, насиченими і корисними. “Один Факт” розповість, як правильно вирощувати мікрозелень та яке насіння найбільше підходить для цього.

Насіння для вирощування мікрозелені

Частіше за все для вирощування мікрозелені використовують насіння гірчиці, гороху, базиліку, крес-салату, коріандру, кріпу, петрушки, льону, руколи, редиски, буряку, салатної суміші, кукурудзи та насіння соняшнику.

Яке насіння підходить для вирощування мікрозелені
Яке насіння підходить для вирощування мікрозелені

Мікрозелень руколи з її гіркуватим присмаком містить в собі багато аскорбінової кислоти і сприяϵ зміцненню імунітету.

Найчастіше для отримання мікрозелені використовують насіння гороху. Зелень гороху містить в собі багато вітамінів, протеїнів і солодкуватий присмак. Також в ній багато фосфору й клітковини.

Особливості вирощування мікрозелені

Вирощування мікрозелені — один із найідеальніших способів наситити організм навесні великою кількістю вітамінів та корисних мінеральних речовин.

Соковиті та ніжні пагони можна виростити в парнику або ж на підвіконні. Вперше цей спосіб використали у 80-х роках в Америці. Після цього вирощування мікрозелені розповсюдилось по всьому світові.

Особливості вирощування мікрозелені вдома
Особливості вирощування мікрозелені вдома

Мікрозеленню називають молоді й соковиті паростки овочевих культур та зелені, які вживають в їжу після появи на рослинах двох справжніх листочків.

Посів мікрозелені на першому етапі передбачаϵ створення певних умов для розвитку молодих рослин. Маленькі пагони дуже люблять вологу, темряву і тепло. Саме тому насіння на мікрозелень варто розкласти рівним шаром поверх гарно змоченого субстрату.

В якості основи для вирощування мікрозелені можна використовувати суміш ґрунтів, вологу і складену в декілька разів серветку, вологу тирсу або дренажний килимок з природних матеріалів.

Після того, як насіння для мірозелені буде рівномірно розкладене — його добре збризкують водою з пульверизатора. Зверху лоток накривають кришкою із вентиляційними отворами. Потім його треба поставити в темне місце (комірка або шафа).

Протягом наступних 2-3 днів із насіння зійдуть перші молоді сходи мікрозелені. Коли зʼявляться перші корінці-паростки – лоток треба двічі на добу відкривати на 15-20 хвилин для провітрювання. В цей період його треба збризкувати додатково водою з пульверизатора.

Коли мікрозелень випустить коріння довжиною 2-3 см — це сигнал про те, що її розвиток йде за планом. Після цього омжна вже повністю зняти кришку та перенести контейнер з мікрозеленню на освітлене місце.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?