Чи можна висаджувати чорнобривці поряд із помідорами: головні правила сусідства, які принесуть лише користь

Бархатці або чорнобривці — яскрава квітка, яку висаджують не тільки на квіткових клумбах. Дізнайтесь, навіщо чорнобривці саджають посеред городу і чи можна їх розміщувати поряд з помідорами.

Кожен з городників мріϵ про те, аби зібрати з помідорних кущів цілу купу стиглих, соковитих та смачних томатів. В пошуках найкращих результатів вони використовують різноманітні засоби і в тому числі – висаджування різних рослин по сусідству. Наприклад, багато хто з дачників саджаϵ поряд один з одним розсаду помідорів і квіти чорнобривців. Наскільки це безпечно — далі розповість “Один Факт”.

Чорнобривці або ж бархатці мають не тільки декоративні властивості. Ці яскраві квіти здатні відлякувати шкідників з городу. Багато комах не люблять різкий аромат чорнобривців і тому йдуть подалі від місць, де ростуть ці квіти. Серед шкідників, яких відлякують бархатці – нематоди, білокрилка, колорадський жук і тля.

Корені бархатців виділяють особливі речовини, які уповільнюють розвиток грибку, який дуже часто вражаϵ томати. Помідори на вашій ділянці не будуть страждати від різних видів гнилі, фітофторозу та фузаріозу, якщо поряд із ними посадити чорнобривці. Але саджати треба так, щоб таке сусідство дійсно було корисним і не принесло шкоди розсаді помідорів.
Взагалі чорнобривці та помідори можуть бути корисними один одному. Але при посадці варто дотримуватись певних правил та порад.

Чорнобривці і томати: правила гарного сусідства
Чорнобривці і томати: правила гарного сусідства

По-перше, поряд із помідорами краще саджати низькорослі сорти чорнобривців, які не будуть створювати тіні для томатів.

По-друге, щоб помідори та чорнобривці не змагались між собою за корисні ресурси — необхідно висаджувати їх на відстані 20 см один від одного.

По-третϵ — і помідорам, і бархатцям потрібно забезпечити повноцінне підживлення та достатній полив. Це дозволить задовольнити усі потреби обох різновидів рослин.

Нарешті, за станом рослин томатів потрібно ретельно слідкувати. При перших ознаках захворювань їх варто обовʼязково обробити спеціальними препаратами. Також обробку проводять, якщо на кущах помідорів зʼявились шкідники.

Нові статті

Схожі статті

Церковний календар на листопад 2024: які великі церковні свята чекають на українців в останній місяць осені

Церковний календар на листопад 2024 року містить в собі декілька великих свят. Розповідаємо, які саме важливі дати за новим календарем очікують українців в останній місяць осені.

Викладачка вокалу, мама і бабуся: як сьогодні виглядає третя дружина Іво Бобула – 66-річна Сандулеса

Народна артистка України Лілія Сандулеса називає сама себе співачкою, викладачкою вокалу, чудовою мамою та бабусею. Хто ж вона насправді і чим займається в свої 66 років?

Євген Клопотенко розповів, хто живе в 4-х його квартирах, які він купив замість однієї – “Зʼїдьте”

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів історію про свою нерухомість. Наразі в нього у власності – 4 квартири, які він мав би здавати. Але на заваді стали... родичі.

Астероїд діаметром 719 футів мчить у напрямку Землі: який план щодо нього мають дослідники NASA?

Дослідники міжнародної космічної агенції NASA очікують, що сьогодні до атмосфери Землі наблизиться велетенський астероїд. Його розмір – приблизно як футбольний стадіон.