Як та коли саджати батат у відкритий ґрунт: ідеальні погодні умови для вирощування солодкої картоплі

Батат або солодка картопля — культура, яку активно вирощують у всьому світі. Процес вирощування маϵ певні особливості. Рослину потрібно не тільки посіяти, а ще й правильно доглядати за бататом.

Розмноження солодкої картоплі зазвичай проводять методом пророщування бульб. В українському кліматі батат цвіте вкрай рідко і тому розмноження насінням неможливе.
Батат – культура теплолюбна. Вегетаційний період розвитку в ньому складаϵ 90-180 днів. За бажанням насіння рослини можна придбати в інтернет-магазині та посіяти його в теплиці.

Городники назвали найкращий час для висадження батату у відкритий ґрунт
Городники назвали найкращий час для висадження батату у відкритий ґрунт

Найкращий час для висівання батату — січень або лютий. Перед тим, як заглибити насіннϵвий матеріал в землю — його протягом доби тримають в теплій воді. Потім проводять знезараження в розчині марганцівки. Після обробки насіння обовʼязково просушують.
Найкращий ґрунт для посадки солодкої картоплі — це пухкий субстрат. Ідеально для рослини підійде суміш з перегною, дерну та піску, змішаних у рівних пропорціях. А ось городню землю для цього краще не використовувати. Бо в ній і поживних речовин замало, і можуть бути присутні хвороботворні мікроорганізми.

Заглибити насіння батату треба в зволожений ґрунт на 1.5-2 см. Після цього поверхню землі трохи ущільнюють та заливають водою. Далі посіви накривають плівкою і до появи перших сходів утримують при температурі + 18 + 20 °С. Приміщення, де проростаϵ солодка картопля – повинно добре провітрюватися.

Коли саджати батат у відкритий ґрунт?

Найкращий час для посадки батату на грядки — коли температура повітря на вулиці сягнула позначки + 20°С. Земля при цьому повинна нагрітись до + 15 °С. В південних частинах України, наприклад, солодку картоплю саджають вже наприкінці квітня.
Батат краще за все росте на добре освітлених, сонячних ділянках. Під цю культуру краще обрати грядочки, надійно захищені від сильних вітрів. Для вирощування солодкої картоплі ідеально підходять супіщані або суглинисті землі з низьким рівнем кислотності та високою кількістю азоту.

Сіянці батату висаджують у ямки глибиною 15 см. Їх роблять в рядку на грядці, дотримуючись відстані між ямками у 40 см. Між рядками витримують відстань 70 см.
Сіянці рослини заглиблюють таким чином, щоб пара нижніх міжвузлів опинились під поверхнею ґрунту. З розсади потрібно видалити майже все листячко. Залишити потрібно лише 1-2 верхніх листки. Тоді вона добре вкорениться.

Городники розповіли, коли та як саджати батат у відкритий ґрунт
Городники розповіли, коли та як саджати батат у відкритий ґрунт

Землю на грядці після посадки солодкої картоплі ущільнюють і поливають. Кожен з сіянців потрібно накрити склянкою або скляною банкою. Це покриття знімають лише у випадку, коли на сіянцях зʼявляϵться нове листя.

Нові статті

Схожі статті

Такого ви ще не пробували! Як приготувати пряний хрін з помідорами – вийде не лише смачно, а й бюджетно

Ви закохаєтесь у цю страву з першого погляду: кулінари розповіли, як приготувати хрін з помідорами та що для цього потрібно. Простий покроковий рецепт.

З макіяжем та манікюром: 31-річна Марія Яремчук показала, що в красі та стилі нічим не поступається Ріанні

Марія Яремчук – молода українська співачка родом з Чернівців. Вона народилась в родині артиста Назарія Яремчука і з дитинства захоплювалась музикою, приймала участь у різноманітних концертах.

Дизайнерський ремонт, світлі тона та багато простору: Тімур Мірошниченко показав, як виглядає його квартира

Шоумен Тімур Мірошниченко показав свою величезну квартиру біля Дніпра, в якій він живе з дружиною та чотирма дітьми: як виглядає оселя зіркового подружжя?

“Для мене це табу”: 38-річна Злата Огнєвіч розповіла, що була в стосунках з одруженим чоловіком – подробиці

Співачці Златі Огнєвіч не дуже щастить у коханні навіть після шоу "Холостячка". Нещодавно зірка розповіла, що одним із її романів був із одруженим чоловіком - що відомо?