Як швидко і легко стерилізувати банки: 5 секретів від господині, який збереже свіжими ваші зимові заготовки

Літо — тепла і активна пора року. Хтось планує відпочинок, а гарні господині займаються консервуванням овочів та фруктів. І під час таких робіт важливо правильно стерилізувати банки для закруток.

Якщо ви маєте власний будинок або дачну ділянку і займаєтесь власним виробництвом консервації – то наступна інформація точно буде корисною для вас.

Під час консервування овочів, ягід та фруктів одним з ключових моментів є правильна стерилізація банок. Адже саме в скляній тарі, яка герметично закрита кришками – консервовані смаколики зберігаються довго і залишаються смачними.

Зазвичай господині стерилізують банки для консервації на пару, підігріваючи воду в ємності до кипіння. Але існують й інші методи стерилізації. Про них “Один Факт” розповість детальніше далі.

Пароварка

Методи стерилізації банок під консервацію: пароварка
Методи стерилізації банок під консервацію: пароварка

Пароварка — один з найефективніших та легких способів для стерилізації банок. Скляну тару для консервації просто ставлять догори ногами у пароварку з киплячою водою. На стерилізацію кожної банки потрібно 10-15 хвилин (в залежності від розміру). Пар видалить із внутрішньої поверхні банок усі бактерії, тим самим забезпечивши довге зберігання вашим заготовкам.

Старий чайник з довгим “носиком”

Чайник наповнюють водою наполовину або трохи більше. Ставлять на вогонь і доводять рідину до кипіння. Коли вода почне кипіти — помиту скляну банку надягають на носик чайника. Стерилізують протягом 10-15 хвилин.

Електрична духовка

Духовка також може стати ефективним інструментом для стерилізації банок під консервацію. Попередньо її розігрівають до + 120°С, а потім ставлять всередину банки. Стерилізують їх протягом 20-30 хвилин.

Варіння

Простий та максимально ефективний метод стерилізації скляних банок. Для нього беруть глибоку каструлю, наливають в неї воду та розігрівають до кипіння. Далі в рідину кладуть скляні банки і “проварюють” їх протягом 10-15 хвилин. Такий метод стерилізації також підходить для стерилізації пластмасових або ж металевих кришок.

Мікрохильовка, розігріта до високих температур

Мікрохвильовка, розігріта до високих температур, також може бути використана для стерилізації скляних баночок під консервацію. Єдина умова — щоб ані банки, ані кришки не мали в своєму складі металевих деталей.

Стерилізувати банки можна не тільки на пару, але й в мікрохвильовці
Стерилізувати банки можна не тільки на пару, але й в мікрохвильовці

Мікрохвильовку ставлять на найвищу потужність, а далі — розміщують всередині неї банки. Стерилізують їх протягом 5-10 хвилин.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?