Як швидко і легко стерилізувати банки: 5 секретів від господині, який збереже свіжими ваші зимові заготовки

Літо — тепла і активна пора року. Хтось планує відпочинок, а гарні господині займаються консервуванням овочів та фруктів. І під час таких робіт важливо правильно стерилізувати банки для закруток.

Якщо ви маєте власний будинок або дачну ділянку і займаєтесь власним виробництвом консервації – то наступна інформація точно буде корисною для вас.

Під час консервування овочів, ягід та фруктів одним з ключових моментів є правильна стерилізація банок. Адже саме в скляній тарі, яка герметично закрита кришками – консервовані смаколики зберігаються довго і залишаються смачними.

Зазвичай господині стерилізують банки для консервації на пару, підігріваючи воду в ємності до кипіння. Але існують й інші методи стерилізації. Про них “Один Факт” розповість детальніше далі.

Пароварка

Методи стерилізації банок під консервацію: пароварка
Методи стерилізації банок під консервацію: пароварка

Пароварка — один з найефективніших та легких способів для стерилізації банок. Скляну тару для консервації просто ставлять догори ногами у пароварку з киплячою водою. На стерилізацію кожної банки потрібно 10-15 хвилин (в залежності від розміру). Пар видалить із внутрішньої поверхні банок усі бактерії, тим самим забезпечивши довге зберігання вашим заготовкам.

Старий чайник з довгим “носиком”

Чайник наповнюють водою наполовину або трохи більше. Ставлять на вогонь і доводять рідину до кипіння. Коли вода почне кипіти — помиту скляну банку надягають на носик чайника. Стерилізують протягом 10-15 хвилин.

Електрична духовка

Духовка також може стати ефективним інструментом для стерилізації банок під консервацію. Попередньо її розігрівають до + 120°С, а потім ставлять всередину банки. Стерилізують їх протягом 20-30 хвилин.

Варіння

Простий та максимально ефективний метод стерилізації скляних банок. Для нього беруть глибоку каструлю, наливають в неї воду та розігрівають до кипіння. Далі в рідину кладуть скляні банки і “проварюють” їх протягом 10-15 хвилин. Такий метод стерилізації також підходить для стерилізації пластмасових або ж металевих кришок.

Мікрохильовка, розігріта до високих температур

Мікрохвильовка, розігріта до високих температур, також може бути використана для стерилізації скляних баночок під консервацію. Єдина умова — щоб ані банки, ані кришки не мали в своєму складі металевих деталей.

Стерилізувати банки можна не тільки на пару, але й в мікрохвильовці
Стерилізувати банки можна не тільки на пару, але й в мікрохвильовці

Мікрохвильовку ставлять на найвищу потужність, а далі — розміщують всередині неї банки. Стерилізують їх протягом 5-10 хвилин.

Нові статті

Схожі статті

“Я була залежна від нього”: 35-річна Ксенія Мішина розповіла, якими були її стосунки з першим чоловіком

Ксенія Мішина має сина Платона, якого народила від свого першого коханого, але стосунки були не тривалими та вони розійшлись. Що відомо про першого чоловіка акторки?

Був тричі одружений та має 7 дітей: Дмитро Гордон розповів, як познайомився з дружиною Олесею Бацман

Дмитро Гордон тричі був одружений та має 7 дітей від різних шлюбів, але незважаючи на це він знайшов ту саму Олесю Бацман, з якою понад 12 років разом - як познайомилось подружжя?

Дивна блузка, беретик і яскравий макіяж: Андрій Данилко показав, як змінювався образ Вєрки Сердючки з 90-тих

Вєрка Сердючка здобула шалену популярність завдяки своєму комічному образу, який одразу підкорив публіку, але що змінились з часів 90-тих років?

“Напевно, настав час”: Олена Віницька зізналась, що розлучалась з чоловіком аж на 2 роки і назвала причину

Екс-учасниця жіночого тріо Олена Вінницька вперше зізналась, що мала з чоловіком Сергієм Большим кризу та розлучалась на два роки - що сталося між подружжям?