А липи цвітуть: кому і для чого треба запастися липовим цвітом і в який час його найкраще збирати

Липа в деяких місцевостях України вже заквітла. Варто не упустити цей час та запастись квіточками липи. "Один Факт" розповість, як правильно збирати липу і що з неї готувати.

Квіти липи в деяких регіонах України зацвітають наприкінці травня або на початку червня. Цей час ідеальний для того, аби зібрати їх та засушити на зиму. Липовий чай, приготований прохолодним зимовим вечором — стане дуже корисним напоєм, який і проти застуди допоможе, і заспокоїть.

Висушені квіточки липи стануть у нагоді практично в кожній українській родині. Адже вони мають широкий спектр дії, заспокоюють біль, допомагають при судомах, мають снодійні і жовчогінні властивості.

Чай з липового цвіту посприятиме швидкому виведенню токсинів з організму. Але за умови, що квіти липового дерева зібрані на початку літа за усіма правилами.

Як суцвіття липи впливають на організм

Липовий цвіт відомий в народі своїми лікувальними властивостями. Не дивно, що багато господинь намагаються назбирати його якомога більше в сезон і засушити.

В складі квіточок липи міститься більше десятка ефірних олій, які діють, як легке заспокійливе і допомагають побороти стрес. Завдяки чаю з липи покращується настрій, налагоджується сон, поліпшується загальний стан організму.

В складі липових квіточок також є аскорбінова кислота, що допомагає при застудах, стабілізує температуру тіла. Чай з липи корисний людям із підвищеним холестерином, а також матусям, що нещодавно народили і годують дитину грудним молоком. Липовий чай покращує лактацію.

Ефективні квіти липи й при схудненні. Липа виводить з організму усю зайву рідину і це сприяє зменшенню ваги.

Що можна приготувати з квіточок липи?

Що можна приготувати з квіточок липи
Що можна приготувати з квіточок липи

Зазвичай квіти липи збирають, щоб приготувати корисні чаї. Також їх можна використовувати для приготування запашного варення, липового меду, лимонаду або ж сиропу. “Один Факт” наводить класичний рецепт варення з квіточок липи.

Інгредієнти, які знадобляться для приготування варення:

  • лимонна кислота: 3 г;
  • цукор: 500 г;
  • квіточки липи: 500 г;
  • вода: 200 мл.

Спосіб приготування варення з липового цвіту

Крок № 1. Квіти липи промивають під проточною водою. Дають воді стекти та розкладають одним шаром на чистий рушник. Вони повинні добре підсохнути.

Крок № 2. Поки липа сохне – готують сироп. Для цього цукор розмішують у воді, ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Далі вогонь під ємністю зменшують і варять сироп протягом 5 хвилин.

Крок № 3. Просушені квіточки липи викладають в емальований посуд, зверху заливають гарячим окропом. Усі квіти липи мають бути повністю покриті солодким сиропом. Тому на них зверху ставлять широку тарілку і склянку з водою (гніт). В такому виді залишають на 15 хвилин.

Крок № 4. Каструлю з липою в сиропі ставлять на вогонь. Варять 35 хвилин, періодично помішуючи. За кілька хвилин до готовності додають лимонну кислоту.

Крок № 5. Готове липове варення розливають у скляні банки, заздалегідь простерилізовані. Залишають остигати на 3 доби в умовах кімнатної температури.

Готове липове варення зберігають в темному та прохолодному місці.

За якими правилами заготовлювати липовий цвіт?

Щоб квіточки липи принесли максимальну користь — їх збирають, коли вони повністю розкриються. Також для збору підходять бутони, в яких ще немає твердих плодів-кульок.
Кращий час для збору квітів липи – це ранок, коли надворі суха погода. Відразу після дощу липу збирати не варто. Справа в тому, що пилок її квітів є ароматичним і корисним носієм. Дощ частково його змиває і тому ви не зможете отримати максимальну користь від таких квітів.

Як правильно збирати квіти липи
Як правильно збирати квіти липи

Липовий цвіт збирають подалі від доріг і промислових підприємств. Суцвіття обривають разом із листям, що розташоване поряд із квіточками. Після збору квіти липи розкладають тонким шаром у приміщенні з гарною вентиляцією. Бажано, щоб сонячне світло на них не потрапляло. В залежності від погоди квіти липи добре висихають за 3-5 днів. Зберігають сухі суцвіття в скляних банках або пакетах з паперу. Максимальний час зберігання висушених квіточок липи: 2 роки.

“Один Факт” зауважує, що цей матеріал є суто інформаційним і не надає медичних порад щодо лікування народними засобами. Перш ніж використовувати квіти липи з метою лікування — проконсультуйтеся із своїм лікарем.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.