Ялинкові шишки і не тільки: ідеальна мульча для малинника, яка захистить коріння від літньої посухи

Малина — солоденька ягода, яку полюбляють усі. Щоб її врожай вродив рясним — потрібно вчасно прикрити коріння малинових кущів мульчою. Тоді літня спека їх не торкнеться, а земля збереже вологу.

Головна особливість такої культури, як малина — в тому, що її коріння розташоване занадто близько до поверхні землі (на глибині 20-30 см). Тому і в зимові морози, і в літню спеку існує ризик того, що коріння вимерзне або посохне. Через нестачу вологи влітку ягоди малини на кущах стають дрібними та висихають. Щоб цього не сталось — землю під малинником потрібно правильно замульчувати.

З чого зробити “ковдру” для малини?

Найкращий варіант – це вкрити “ніжки” малини ковдрою з органічних матеріалів. Звісно ж, можна використати і синтетику, але ліпше скористатись природними дарами (наприклад, компостом, перепрілим навозом, торфом або ж перепрілими гілочками дерев).

З чого зробити ковдру для малинника: деревина
З чого зробити ковдру для малинника: деревина

Головна мета весняного та літнього мульчування малиннику — це збереження вологи в землі, а ще — стримування росту бурʼянів. В цей період кущі малини активно нарощують зелень, тож, їм потрібно добриво у вигляді азоту.

Деякі городники радять виконувати подвійне мульчування. Спочатку під кущі малини розкидають сіно, а вже зверху — перегній. Товщина кожного шару — від 5 до 10 см. Земля під малинником після таких процедур стане максимально рихлою та буде вільно дихати.

Гарною мульчою для малинника будуть ось такі органічні матеріали:

  • свіжа і нещодавно скошена трава;
  • тирса;
  • перепріле листя;
  • солома або сіно;
  • хвойні гілочки;
  • компост;
  • перегній;
  • торф;
  • кора деревини;
  • ялинкові шишки;
  • лушпиння соняшнику;
  • папір або ж картон.

Один із найкращих варіантів мульчі для малинника — це шишки сосни або ж ялинки. Багато дачників створюють під малиновими кущиками мульчу саме з шишок, бо вони:

  • перешкоджають розповсюдженню бурʼянів;
  • добре утримують воду;
  • захищають від патогенних мікроорганізмів, які можуть псувати кущі малини і зменшувати
  • кількість врожаю.

До того ж, ялинкові шишки роблять малинник більш охайним.

Ідеальна мульча для малинника
Ідеальна мульча для малинника

Шишки для мульчування малинника можна назбирати в лісі. Але досвідчені дачники попереджають — відразу їх використовувати не можна. Спочатку природний матеріал обробляють від комах та грибкових спор.

Для цього назбирані шишки розкладають на рівній поверхні. Готують розчин для обробки. В 9 літрах води розчиняють 250 грамів борної кислоти та 750 грамів кальцинованої соди.

Чим вкрити малиник влітку
Чим вкрити малиник влітку

Готовий розчин розпорошують на шишки або ж замочують їх в ньому. Після цього бажано дочекатись, щоб матеріал повністю висох. Тільки після цього шишки розкладають під малиновими кущиками, створюючи шар мульчі.

Нові статті

Схожі статті

Як правильно засушити мʼяту на зиму? 5 способів, збереження користі та аромату “приправи” до чаю

Сушена мʼята – чудова рослина для приготування запашного чаю, соусів, салатів та маринадів. Якими способами можна її сушити, щоб заготовка зберегла усі свої корисні властивості?

“Ми вам передзвонимо”: Нікітюк придбала миттєву лотерею і показала, що виграла. 2 мільйони майже в кармані

Леся Нікітюк вирішила пошукати щастя в лотереї. Придбала квиток на касі найближчого супермаркету і показала усім процес стирання захисного покриття монеткою. Чи вдалось їй щось виграти?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

В житті 3 знаків Зодіаку настане біла смуга до кінця 2024 року. Хто ці щасливчики та що їм подарує Всесвіт?

“Я не хочу бути сином Ірини Білик”: 25-річний син співачки Гліб Оверчук розповів, чим займається зараз

Ірина Білик має двох синів, у яких різниця у віці складає 16 років. Гліб Оверчук є старшим сином та наразі проживає за кордоном, але пішов шляхом зіркової мами: чим займається юний артист?