Що посадити у міжряддях картоплі, щоб врожай виріс великим: культури, які допоможуть картоплі розростися

Якщо ви мрієте про великі врожаї картоплі — варто знати не тільки строки посадки та правила внесення добрив. Ще один важливий момент стосується того, що посадити в міжряддях між картопляними кущами.

В Україні картоплю саджають в декілька рядочків, залишаючи між ними вільний простір. Міжряддя картоплі на грядках можна використовувати з користю. На них висаджують правильні культури, які збільшують врожай картоплі. Одночасно із цим неправильні культури можуть бульби погубити. Щоб цього не сталося — висаджуйте в міжряддях рослини, які здатні принести картоплі лише користь.

Що можна посадити поруч з картоплею в міжряддях?

Особливість розвитку картоплі в тому, що вона під час росту споживає велику кількість корисних речовин з ґрунту. Тому біля неї краще посадити рослини, яким для розвитку не потрібно забагато поживних компонентів. Інакше вони стануть для картоплі конкурентами.
В міжряддях між кущами бараболі не варто саджати культури, які мають спільні із нею захворювання та шкідників.

Які рослини краще саджати поряд із картоплею, щоб її врожай був високим
Які рослини краще саджати поряд із картоплею, щоб її врожай був високим

В міжряддях картоплі висаджують наступні культури:

  • Хрін. Цей коренеплід з різким ароматом та пікантним смаком покращить смакові властивості картоплі. Також хрін зменшить імовірність розвитку захворювань.
  • Листова зелень. Різні види салатів, листова гірчиця, базилік, коріандр, мʼята, шпинат не потребують забагато поживних речовин. Саме тому городники радять висаджувати їх поряд із картопляними грядками. До того ж, листова зелень гарно відлякує від картоплі шкідників та колорадського жука.
  • Квасоля. Квасоля різних сортів (особливо, кущова) — добре насичує ґрунт киснем. Він вкрай необхідний картопляним бульбам для повноцінного розвитку. Квасоля створює для картоплі гарний захист від колорадського жука. Бараболя, в свою чергу – ефективно бореться із головним шкідником квасолі — мексиканським жучком.
  • Кукурудза. Гарним сусідом для бараболі на грядках буде й кукурудза. Вона покращує зріст овоча, якщо буде рости поруч. Кукурудзу зазвичай висаджують справа або зліва від картопляної ділянки або ж в міжряддях.
  • Цибуля та часник. Якщо в картопляних міжряддях висадити цибулю або часник – вони будуть виділяти особливі фітонциди, які захистять картоплю від шкідників та комах. До того ж ці рослини знижують ризики ураження картопляних кущів фітофторозом.
  • Буряк. Нейтральним сусідом для картоплі буде буряк. Він добре уживається поряд із бараболею, і не заважає її росту та розвитку.

Поряд із картопляною ділянкою також можна висаджувати квіти, які будуть відлякувати шкідливих комах. До них належать настурція, чорнобривці і календула.

Деякі рослини висаджувати в міжряддях картоплі не можна. До них належать представники сімейства пасльонових, а саме — гострий та солодкий перець, тютюн, баклажани і помідори. Поруч із картоплею їх краще не саджати зовсім.

Що посадити поряд з картоплею, щоб вона гарно росла
Що посадити поряд з картоплею, щоб вона гарно росла

Багато хто із дачників не радить вирощувати в міжряддях між картоплею огірки та кабачки.

Ці культури здатні заразити картоплю фітофторою. До того ж, огірки з кабачками сильно розростаються і місця для розвитку на грядці з картоплею в них точно не буде.

Полуниця — теж не кращий сусід для картоплі. Адже ця ягода може заразити бараболю сірою гниллю. А ще — залучити до ділянки шкідника-дротяника.

Біля картоплі не вирощують і соняшник. Він виснажує ґрунт, робить його менш плодовитим та врожайним. До того ж, соняшник створює тінь навколо картопляних насаджень.

Нові статті

Схожі статті

Народні прикмети на Трійцю 2024: не робіть цього 23 червня, щоб віку собі не вкоротити – головні заборони

В 2024 році християни української церкви відзначають свято Трійці 23 червня. "Один факт" розповість, які традиції, забобони і заборони існують в одне з найбільших релігійних свят року.

“Клуб 40 років і незаміжня”: Аніта Луценко, Tayanna, Лідія Таран та інші зірки, які не побралися за піввіку

Деякі зіркові українки із заміжжям не поспішають. Аніта Луценко, Лідія Таран, Tayanna та інші знаменитості довели, що шукати справжнє кохання після 40 — все ще можливо.

“Нас буде шестеро”: Тімур та Інна Мірошниченки розповіли, що запланували невдовзі всиновити ще одну дитину

В родині Тімура та Інни Мірошниченків очікують на поповнення. Невдовзі їх стане шестеро, бо родина вирішила всиновити ще одну дитину. Більше деталей "Один Факт" розповість далі.

Чи можна їсти стару картоплю та цибулю, які проросли: експерти дали цікаву відповідь, котра здивує всіх

Зимові запаси картоплі та цибулі не завжди вдається зʼїсти вчасно. Чи можна вживати в їжу старі овочі, що проросли і що з цього приводу кажуть експерти? Читайте про це далі.