Як зберігати кріп на зиму в сухому чи свіжому вигляді: найкращі способи заготівлі зелені – бабусині

Заготівля кропу на зиму — питання, що актуальне для багатьох городників. Взимку вартість кропу в магазинах зростає, тому краще ці прянощі заготувати власноруч ще влітку. Читайте, як це зробити.

Кріп на зиму заготовлюють декількома способами. Усі вони допомагають повністю зберегти властивості духмяної зелені. Щоб кріп повністю зберіг свою користь — його заморожують в морозильній камері, маринують із використанням оцту або ж просушують в духовці чи на відкритому повітрі на вулиці. В кожного з цих способів є свої переваги та недоліки.

Якщо у ваших планах — зберегти кріп свіжим 1-1.5 місяці поспіль, то можете помістити зелень у звичайну скляну банку або вакуумний пакет. Зелень промивають, сушать, а потім – кладуть в банку свіжий пучок.

Багато господинь використовують для зберігання зелені кропу харчову плівку чи целофанові пакетики. В них кріп просто замотують. При зберіганні зелені таким способом в пакетиках варто зробити невеличкі дірочки, щоб кріп мав можливість “дихати”.

Перед тим, як покласти зелень у пакетику на довготривале зберігання — необхідно додатково обгорнути її паперовим рушником. Миють кріп в окремій ємності з водою, а потім дають трохи полежати – щоб рештки води стекли.

Правила засолки кропу на зиму

Кріп — ароматна приправа, яка чудово доповнить собою супи, картоплю або гречку. Засолений кріп зберігають протягом усього року.

Як засолити кріп на зиму: рецепт
Як засолити кріп на зиму: рецепт

Щоб приготувати засолений кріп — виконують наступні дії.

  • Промивають стебла кропу і ретельно просушують паперовим рушником. Далі зелень ріжуть, кладуть в окремі баночки та зверху засипають сіллю. Дотримуються пропорцій 1:2. Шар солі викладають наприкінці.
  • Кріп обовʼязково трамбують, а потім закривають баночку металевою або пластиковою кришкою. Зберігають солоний кріп в холодильнику, на верхній поличці.

За аналогічним рецептом можна приготувати кріп і без солі. Скористайтесь ось таким способом.

  • Промийте та висушіть кріп на паперовому рушнику.
  • Розкладіть зелень в банки та зверху заливайте олією.

До речі, засолений кріп зберігають лише в стерилізованих банках. Деякі господині використовують для цього чисті ємності і тому строк зберігання кропу зменшується.

Заморожений кріп

Як зберігати кріп у замороженому вигляді
Як зберігати кріп у замороженому вигляді

Заморожування кропу — один з найпопулярніших способів зберігання кропу взимку. Зелень залишається свіженькою та повністю зберігає свої цінні властивості.

Заморожений кріп зберігають в подрібненому або цілому вигляді. Попередньо зелень промивають та добре просушують на паперовому рушнику. А далі — розміщують у вакуумних пакетах або пластикових контейнерах. Після заморожування зелень зазвичай не розморожують. Її дістають з морозильної камери та додають до страв, щоб зробити їх більш ароматними.

В замороженому вигляді кріп зберігають 9-10 місяців. Та краще не додавати його в салати – бо він за смаковими властивостями трохи відрізняється.

Маринований кріп

Маринований кріп – оригінальний рецепт, в якому використовують лише гілочки кропу — без стебел. Після цього виконують наступні кроки:

  • зелень промивають та обсушують;
  • розкладають в окремі баночки та зверху заливають маринадом;
  • маринад для кропу готують наступним чином: змішують сіль та оцет, а зверху заливають окропом, ретельно все перемішують;
  • банки перед закладанням кропу на зберігання обовʼязково стерилізують.

Сушений кріп

Є два способи, які допоможуть засушити кріп на зиму: на вулиці або ж у електричній духовці.
На вулиці кріп сушать наступним чином:

  • миють зелень та обсушують її;
  • дрібно нарізають кріп та залишають на сонячному місці на 2-3 дні;
  • пересипають кріп в окремий мішечок і зберігають в ньому.

Також кріп сушать в електричній духовці. Виконують для цього наступні дії:

  • розкладають кріп на деко, яке застеляють пергаментом;
  • виставляють температурний режим не вище, ніж 40 градусів;
  • зелень витримують в духовці кілька годин;
  • потім температуру збільшують до + 70 градусів;
  • дверцята духовки потрібно залишити відкритими.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.