Солодкий і без нітратів: як вибрати стиглий кавун і на що звертати увагу – 9 ознак, які все підкажуть

Соковитий кавун стане найкращим перекусом влітку. Він на 80% складається із води, але не завжди може порадувати смаковими властивостями. "Один Факт" розповість, як обрати стиглий кавун.

Кавун – соковита і солодка літня ягода, яка містить в собі мінімум калорій і на 80% складається із води. Також в складі стиглої мʼякоті міститься багато вітамінів та антиоксидантів.

Щоб обрати в магазині або на базарі стиглий, соковитий кавун — зверніть увагу на 9 критеріїв.

Критерій № 1: все – по сезону. Кавун добре достигає в умовах великої кількості сонячного світла і тепла. В Україні кавуни висаджують в квітні або травні. Збір врожаю припадає на липень, серпень та вересень. Куштувати солоденькі кавуни можна до самих зимових холодів. Їх мʼякоть довго зберігає смакові властивості.

Критерій № 2: Розмір кавуна. Ця ягода буває різних сортів, і від цього залежать і характеристики мʼякоті, і форма плоду. Дрібні кавунчики краще не купувати, бо вони можуть бути недозрілими. Також не варто купувати занадто великі кавуни.

Критерій № 3: Увага на шкірку. Поверхня солодкого кавуна зазвичай глянцева, а не матова. На ній не повинно бути вмʼятин, мʼяких ділянок та ушкоджень.

Критерії, за якими треба обирати кавун
Критерії, за якими треба обирати кавун

Критерій № 4: Колір смужок. Найсолодші кавунчики мають найсильніший контраст між світлими та темно-зеленими смужками на поверхні. Кавуни витягнутої форми мають зазвичай менш виражені смужки, але на рівень цукру в складі це ніяк не впливає.

Критерій № 5: Колір насіння. В стиглих та солоденьких кавунах насіння має чорний або темно-коричневий колір. Біле насіння свідчить про те, що ягода ще не дозріла.

Волокна, якими пронизаний кавун зсередини – повинні мати білий або світлий колір. Якщо ж волокна жовті — це свідчить про занадто велику кількість нітратів.

Критерій № 6: Суха плодоніжка — зовсім не критерій стиглості. Плодоніжка кавунів повністю стає сухою через 3-5 днів після збору врожаю. Якщо кавун тільки-но привезли з поля — його плодоніжка може бути як зеленою, так і сухою. Краще звернути увагу при виборі кавуна не на неї, а на ділянку під хвостиком. Якщо цей “пʼятачок” ще зелений – кавун брати не треба, бо він не стиглий.

Критерій № 7: Земляна пляма. Найкращий орієнтир при виборі кавуна — це наявність жовтої плями на шкірці. Чим вона яскравіше — тим солодшою буде мʼякоть. Жовта пляма формується на ділянці кавуна, яка лежала на землі. Вона свідчить про те, що кавунчик достигав в природних умовах.

Критерій № 8: Звук. Якщо постукати рукою по стиглому кавунчику — він “відповість” помірно дзвінким звуком. Якщо кавун дзвенить занадто сильно – він ще не стиглий. Занадто глухий звук свідчить про те, що плід перезрілий.

Критерій № 9: Пружність шкірки кавуна. Його перед покупкою треба взяти до рук та міцно стиснути. Якщо він пружний та трохи тріщить – екземпляр можна купувати. Він точно стиглий.

Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах
Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах

Кавуни краще купувати в спеціалізованих магазинах та на облаштованих для продажу базарах. В таких місцях продукт проводить санітарну перевірку якості, а ягода має усі необхідні документи.

Нові статті

Схожі статті

Забудьте все, що знали до цього: чому не можна розбивати яйця ножем або ложкою – безпека понад усе!

Кожна друга господиня робить помилку, коли розбиває яйця ножем або ложкою. Такий спосіб - не зовсім безпечний. Дізнайтесь, чому шеф-кухарі не радять ним користатись.

“Ми розмовляли про це лише 1 раз”: Руслана Лижичко розповіла, чи готова всиновити дитину – своїх ще не має

Переможниця Євробачення-2004 Руслана Лижичко заговорила про всиновлення дитини, так як своєї не має: яке рішення прийняли разом із чоловіком Олександром Ксенофоновим?

Інтрижка на стороні: 5 українських зірок, які часто зраджували своїм коханим – Остапчук, Мозгова та інші

Були у шлюбі з одними, але згодом вибрали собі інших: зірки українського шоу-бізнесу, які були невірними своїм партнерам - Олена Мозгова, Володимир Остапчук та інші.

Пішли від других половинок заради одне одного: Ольга Сумська розповіла, як закохалася у Віталія Борисюка

Ольга Сумська 5 років прожила у шлюбі з першим чоловіком Євгеном, але наступні роки свого життя присвятила Віталію Борисюку: як познайомилось подружжя?