Чи можна їсти стару картоплю та цибулю, які проросли: експерти дали цікаву відповідь, котра здивує всіх

Зимові запаси картоплі та цибулі не завжди вдається зʼїсти вчасно. Чи можна вживати в їжу старі овочі, що проросли і що з цього приводу кажуть експерти? Читайте про це далі.

Картопля – один із найулюбленіших овочів багатьох українців. З неї можна приготувати багато різноманітних та смачних страв.

Наприкінці весни і на початку літа в господарів у льохах залишаються певні запаси картоплі та цибулі, які починають рости. Але ось питання — чи можна їсти старі та пророслі овочі? Експерти дали на нього однозначну відповідь.

Стара картопля проросла у погребі — чи можна її вживати в їжу?

Картопля в погребі під час тривалого зберігання починає виділяти небезпечну і отруйну речовину — солонин. До речі, розпізнати її можна по… кольору самої бараболі. Досвідчені господарі добре знають — якщо поверхня картоплі позеленіла, то солонину в ній забагато.

Експерти розповіли, чи можна їсти стару картоплю, що проросла
Експерти розповіли, чи можна їсти стару картоплю, що проросла

При вживанні в їжу картоплі із великою кількістю солонину можна навіть отримати отруєння, яке супроводжується шлунково-кишковими розладами, нудотою і поганим загальним самопочуттям.

Фахівці не радять їсти стару картоплю, що вже проросла. Навіть якщо вона ще не позеленіла, то в ній все одно багато солонину через тривале зберігання.

Однак в селах господині все одно готують страви зі старої картоплі. Її за бажанням можна посмажити або ж зробити картопляні оладки (деруни). Головне – добре почистити бараболю та прибрати усі зелені ділянки з поверхні.

Деякі господині додають до страв зі старої картоплі сметану, часник, капусту, зелень та різноманітні приправи. Вважається, що ці продукти повністю нівелюють отруйну дію солонину.

Чи можна їсти стару цибулю, що проросла?

На відміну від старої картоплі, що проросла — цибуля, що довго лежала в льосі, є абсолютно безпечною для здоровʼя. Усі частини цибулі можна без вагань вживати в їжу. Зелені паростки, що стирчать зі старої цибулі — також можна їсти.

Чи можна їсти стару цибулю, що проросла
Чи можна їсти стару цибулю, що проросла

За бажанням їх можна нарізати та додавати до супів, засмажок і салатів. Єдиний момент, який потрібно знати про стару та пророслу цибулю — це те, що овоч втрачає свою гостру солодкість. На смак вона стає більш вʼязкою і тому в сирі заготовки її краще не додавати.

Краще викинути у смітник стару цибулю, яка має ознаки цвілі та стала занадто мʼякою.

Нові статті

Схожі статті

“Зʼявилася дитина не від Мірзояна”: відомий український співак розкрив секрет стосунків із Тонею Матвієнко

Останні декілька тижнів фанати співака Романа Скорпіона тільки те і роблять, що обговорюють його імовірний роман із дружиною Арсена Мірзояна, Тонею Матвієнко. Артист прокоментував ці чутки особисто.

“Налагодити не вдалося” Вʼячеслав Хостікоєв відверто розповів про непрості стосунки з тіткою Ольгою Сумською

Рідний племінник Ольги Сумської — Вʼячеслав Хостікоєв, розповів про непрості стосунки із родичкою. Відносини між ними погіршились на початку року, а до примирення діло не дійшло.

Чистотіл на дачі не бур’ян, а помічник: ви здивуєтеся, що роблять з рослиною досвідчені дачники

Чистотіл на перший погляд — звичайнісінький бурʼян, але навіть він може бути корисним на городі. "Один Факт" розповість, як зробити так, щоб ця рослина перевтілилась на помічника.

Екс-дружина Потапа показала свій розкішний офіс: мансардні вікна, колони, дизайнерський ремонт – оце рівень

Ірина Горова вперше показала, як виглядає її офіс, де вона з командою працює щодня - величезні вікна, територія та не тільки: де саме знаходиться приміщення?