Як змінити колір гортензії своїми руками і без селекціонерів: зробіть це з ґрунтом і результат вас здивує

Чи знаєте ви, що колір гортензій можна змінювати власноруч? "Один Факт" розповість, що для цього потрібно зробити і в які кольори можливо "пофарбувати" садову квітку.

Гортензії — пишні квіти, які стають прикрасою у будь-якому садочку. Вони бувають різних сортів, причому деякі з них мають унікальну особливість. Адже змінюють колір в залежності від уподобань садівника.

Яка кислотність ґрунту повинна бути, щоб гортензія заквітла рожевим кольором
Яка кислотність ґрунту повинна бути, щоб гортензія заквітла рожевим кольором

Зміна забарвлення в гортензій називається в квітникарстві флоресценцією. Ця особливість квітки залежить не тільки від сорту, але й від кислотності ґрунту на присадибній ділянці. Також має значення доступність хімічних елементів, умови вирощування та особливості навколишнього середовища.

Багато хто із фахівців стверджує, що основним критерієм для зміни кольору суцвіть в гортензіях є рівень pH (кислотності) ґрунту на присадибній ділянці.

Як а кислотніть ґрунту повинна бути, щоб гортензія заквітла рожевим
Як а кислотніть ґрунту повинна бути, щоб гортензія заквітла блакитним кольором

Ось якою буде колір гортензії, що виросла в ґрунтах із різним рівнем кислотності:

  • глибокий рожевий — лужний ґрунт з рівнем pH 7 або вище;
  • бузково-рожевий — нейтральний ґрунт з рівнем pH від 6.5 до 7;
  • глибокий блакитний — кислий ґрунт з рівнем pH 5.5 або навіть нижче.

Головна причина зміни кольору гортензій — це наявність в ґрунті алюмінію. В умовах кислого середовища він стає більш доступним для рослини. І завдяки цьому компоненту суцвіття гортензій стають синіми, бузковими або блакитними (в залежності від концентрації алюмінію).

Колір гортензій на клумбі залежить від кислотності ґрунту
Колір гортензій на клумбі залежить від кислотності ґрунту

В лужному середовищі доступ до алюмінію в рослин менший, тому гортензії набувають червоного або ж рожевого відтінку.

Щоб змінити колір гортензій — треба відрегулювати рівень кислотності ґрунту на квітковій клумбі або ж використати спеціальні добрива, що містять у складі алюміній чи хімічні речовини, що впливають на забарвлення суцвіть.

В лужному ґрунті гортензії квітнуть рожевим або червоним
В лужному ґрунті гортензії квітнуть рожевим або червоним

Досвідчені квітникарі зазначають, що змінювати колір здатна лише крупнолистна гортензія (Hydrangea macrophylla). В залежності від характеристик ґрунту квітка такого сорту здатна ставати двоколірною, малиновою, блакитною, рожевою або ж червоною.

Як змінити колір гортензій на грядці
Як змінити колір гортензій на грядці

Щоб гортензії на ваші клумбі квітнули блакитним або синім кольором – необхідно збільшувати кислотність ґрунту на грядці. Існують різні способи це зробити. Наприклад, в ямки при посадці квітів додають кислий торф. Або ж вносять мінеральні добрива, які здатні підкислити землю на присадибній ділянці, де ростуть гортензії.

Нові статті

Схожі статті

Рідкісне явище: над Землею на відстані 1 млн. км пролетів астероїд-сніговик – астрономи його “впіймали”

Днями астрономи зафільмували в небі вкрай рідкісне явище. На відстані 1 млн. км над Землею пролетів незвичний астероїд, зовні схожий на сніговика. Подія сталась 17 вересня.

Сергій Бабкін зізнався у своїх зрадах дружині: “Це було моєю звичкою”, – як на це відреагувала Сніжана

Сергій та Сніжана Бабкіни розповіли про особисті проблеми і їхнє подолання є не тільки важливою для самого артиста, а й надихає багатьох його шанувальників.

“Ніякі стосунки”: Олег Собчук розкрив правду про розрив із дружиною Марією Собчук після 20 років шлюбу

Олег Собчук, відомий український музикант і фронтмен гурту "СКАЙ", нещодавно вперше заговорив про своє завершення стосунків з колишньою дружиною Марією Собчук.

Каштани по-новому: 2 простих рецепти, які зроблять з вас шеф-кухаря! Страви, які нічого не коштують

Приготування каштанів – це простий і приємний процес, який відкриває безліч кулінарних можливостей. Цей делікатес стане чудовим доповненням до вашого столу.