“Не бабусині казки, а перевірений спосіб”: ось для чого господині збирають на сушіння листя малини влітку

Ласувати ягідками малини люблять усі, а як щодо листя? Науковці кажуть, що в ньому — теж багато користі. Читайте в матеріалі від "Одного Факту" пояснення — навіщо господині сушать листя малини.

Листя малини можна використовувати у різноманітних цілях. В засушеному або свіжому вигляді воно стає чудовим натуральним засобом для догляду за здоровʼям.

Як та де використовують малинове листя?

Листя малини приносить здоровʼю велику користь і в свіжому вигляді, і в засушеному. Наприклад, свіжі малинові листочки можна добре розімʼяти і прикладати до ран, місць ударів і навіть гемороїдальних шишок.

Сік з листя малини сприяє швидкому загоюванню поранень, а ще — добре усуває свербіж від укусів комарів та інших комах. Проблемне місце просто натирають свіжим листочком малини і запалення швидко минає.

З листя малини можна приготувати цілющий відвар. Ним потім ополіскують волосся під час миття голови, що сприяє зміцненню його структури та прискорює ріст.

Листя малини допоможе усунути свербіж від укусів комах
Листя малини допоможе усунути свербіж від укусів комах

В засушеному вигляді малинові листочки чудово підходять для приготування лікувального чаю. Відвар із них можна використати для ополіскування ротової порожнини при стоматитах або запаленнях ясен.

Як правильно заготовити листя з малини?

Листя та гілочки малини влітку краще за все збирати, коли ягоди ще не дозріли. Інакше усі корисні речовини підуть у плоди, а в листячку їх залишиться мало.

Малинове листя збирають сухим та сонячним днем – після того, як спаде роса. На ньому не повинно бути наявних ознак хвороб. Бажано, аби структура листя малини була щільною.

Найбільшу користь взимку принесе те листя, зібране з кущів, що ростуть на родючих ґрунтах. Звісно ж, краще не збирати листя малини у великих містах та біля доріг.

Мити листя малини перед сушкою не варто. Сушать його у затінку і не під прямими сонячними променями. Зібране листячко розкладають на полотні тоненьким шаром.

Листя малини сушать у затінку
Листя малини сушать у затінку

Після того, як листя малини добре висохне – його складають в паперові пакети або ж полотняні торбинки. В них і зберігають протягом зими.

Також можна помістити сушені листочки в керамічний або скляний посуд, що закривається щільною кришкою.

Максимальний термін зберігання листя малини — 2 роки з моменту збору.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.