Економимо електроенергію правильно: які прилади вимкнути з розеток, щоб зайвих кіловатів не накрутити

Українці в умовах подорожчання електроенергії і постійних відключень світла намагаються віднайти спосіб зекономити. Наступні поради щодо правильного використання електроприладів стануть їм у нагоді.

З 1 червня 2024 року в Україні підвищили вартість електричної енергії для побутових споживачів. Актуальний тариф на світло зараз становить 4.32 гривні за 1 спожитий кіловат. Постачальник зазначив, що діяти він буде протягом року, до квітня 2025 року.

Українці змушені економити в умовах підвищення вартості електрики та необхідності розумного її використання через значний дефіцит та постійні відключення. “Один Факт” розповідає, які електроприлади потрібно вимикати з розеток, щоб не накрутити протягом місяця зайвих кіловат.

Деякі з приладів в будинку продовжують споживати електроенергію, навіть якщо вимкнені. Тому їх краще за все відʼєднати від розетки взагалі, якщо ними певний час не користуються.

Які саме пристрої до таких належать – читайте далі.

Плазмові телевізори та аудіо системи

Більшість побутових споживачів вимикають плазмовий телевізор за допомогою дистанційного пульту керування. Але з розетки при цьому не відʼєднують. Однак в таких пристроях передбачений режим “готовності”, через який телевізори можуть споживати від 0.5 до 10 Ватт на місяць. Завдяки цьому вони швидко вмикаються після натискання кнопки на пульті. Але задля економії електроенергії їх все ж варто вимикати з розетки.

Ноутбук, стаціонарний компʼютер

Ноутбук та персональний компʼютер у вимкненому стані можуть споживати електричну енергію через адаптери живлення, зарядні і периферійні пристрої (сканер, монітор, принтер). Тому з розетки їх краще вимикати, якщо прилад не використовується.

Побутова техніка

Побутова техніка, яка споживає світло навіть у вимкненому стані
Побутова техніка, яка споживає світло навіть у вимкненому стані

Кавоварки, мікрохвильові печі та інші побутові пристрої з електронним дисплеєм або таймером у вимкненому стані також споживають деяку частину електричної енергії. Таким чином вони підтримують функціонування дисплеїв. Щоб зменшити обʼєми спожитої електроенергії – такі пристрої з мережі вимикайте.

Роутер

Роутер у багатьох споживачів працює постійно, щоб забезпечити безперервний доступ до Інтернету. Задля підтримки зʼєднання цей прилад працюватиме навіть в режимі очікування. Якщо бажаєте зекономити – вимкніть його, коли Інтернетом не користуєтеся.

Зарядні пристрої

Зарядні пристрої для мобільних гаджетів (смартфонів, планшетів та інших) споживатимуть електричну енергію навіть у випадку, якщо до них нічого не підключено. Тому, коли зарядили смартфон чи павербанк – вимикайте зарядку з електромережі.

Зарядні пристрої та побутова техніка, яка споживає світло навіть у вимкненому стані
Зарядні пристрої та побутова техніка, яка споживає світло навіть у вимкненому стані

Споживання електроенергії приладами, що знаходяться у вимкненому стані, називають фантомним. Воно може становити до 10% від загальних комунальних витрат на оплату спожитого світла.

Найкращий спосіб уникнути зайвих трат — це відключити прилади від розетки в той час, коли вони не використовуються.

Нові статті

Схожі статті

Стала другою матірʼю: чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков показав сина, якого вона виховувала, як рідного

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила в законному шлюбі 10 років, до самої своєї смерті – має сина від першого шлюбу. Він розповів, як Руслана ставилась до хлопця.

Не холостяк, як думають всі: 50-річний Олексій Суханов розповів, хто є його обраницею і чим вона займається

Ведучий Олексій Суханов був одружений, але розлучився понад 8 років тому, незважаючи на це чоловік вже знайшов нову обраницю - хто вона така та як виглядає?

“Мої діти вдома”: Марічка Падалко не стримала емоцій від зустрічі з молодшою донькою, яку не бачила 1.5 роки

Телеведуча Марічка Падалко поділилась у соцмережах емоціями з приводу повернення додому молодшої доньки Катрусі. Дівчина не була вдома 1.5 роки і за цей час встигла наздогнати зіркову маму у зрості.

Закуска на всі випадки життя: як приготувати кабачки по-корейськи – розлетиться за 10 хвилин з вашого столу

Нереально смачна закуска на будь-яку пору року з простих інгредієнтів - ви будете в захваті: як приготувати кабачки по-корейськи. Покроковий рецепт.