Куриця несеться, там де їй заманеться: 4 причини, які пояснять – чому домашня птиця кладе яйця поза гніздом

Деякі фермери стикаються з тим, що курка несеться не в гнізді, а поза ним. Чому птиця міняє облаштовані місця для відкладання яєць на сінники, дровник чи… всідається нестись прямо посеред вулиці?

Домашня курка іноді приносить своїм господарям чимало клопоту. Наприклад – коли починає відкладати яйця не в гніздечку, що спеціально облаштоване для цього, а там, де їй тільки заманеться.

Курячі яйця через це можуть опинитись як в собачій будці, так і посеред двору, на городі в картоплі чи капусті або в сіннику.

“Один Факт” розповість, чому саме виникає така проблема і що робити, аби курка несла яєчка в правильних місцях.

Чому курка несе яйця поза гніздом
Чому курка несе яйця поза гніздом

Причина № 1. В гнізді у курки оселились блохи, кліщі чи будь-які інші паразити. Птицям некомфортно нестися в такому гнізді, тому вони починають шукати більш зручне містечко для цього процесу.

Найкращий вихід з ситуації – добре почистити гніздо для курей, прибрати з нього стару солому, провести дезінфекцію від паразитів та покласти всередину нову соломʼяну підстилку. дезинфекція потрібна і самій курці.

Причина № 2. Вік курки-несучки. Якщо птиця ще молода, то вона просто може не знати – де саме їй нести яйця. Тому господарю краще облаштувати гнізда ще до того, як курка почне нестися. Тоді в домашньої птиці буде час, щоб звикнути до місця відкладання яєць, ближче познайомитись із ним та… “підглянути” за своїми пернатими колегами.

Молоді курки-несучки можуть нести яйця будь-де, тому що не знають, де їх гніздо
Молоді курки-несучки можуть нести яйця будь-де, тому що не знають, де їх гніздо

Причина № 3. Гнізда для відкладання яєць розташовані неправильно. Зазвичай роблять так, щоб в одному гнізді могли розміститися від 4 до 5 курей. Встановлюють гнізда в напівтемних та затишних ділянках курника.

Завдяки правильному розміщенню гнізда процес відкладання яєць в курки буде відбуватись з максимальним комфортом та без зайвого стресу. Птиці нічого та ніхто не заважатиме.

Причина № 4. В курячому гнізді немає покладка. Щоб курка йшла нестись до гнізда – в нього потрібно покласти щось, що буде схожим на звичайнісіньке яйце. В якості покладка можна використати деревʼяне яйце-поробку, тенісну кульку або… звичайне куряче яйце.

В гніздо для курки потрібно заздалегідь розмістити покладок
В гніздо для курки потрібно заздалегідь розмістити покладок

Щоб не переплутати яйце-покладку з тими, що знесла курка – його краще заздалегідь позначити маркером і тільки після цього покласти до гнізда.

Нові статті

Схожі статті

Церковний календар на листопад 2024: які великі церковні свята чекають на українців в останній місяць осені

Церковний календар на листопад 2024 року містить в собі декілька великих свят. Розповідаємо, які саме важливі дати за новим календарем очікують українців в останній місяць осені.

Викладачка вокалу, мама і бабуся: як сьогодні виглядає третя дружина Іво Бобула – 66-річна Сандулеса

Народна артистка України Лілія Сандулеса називає сама себе співачкою, викладачкою вокалу, чудовою мамою та бабусею. Хто ж вона насправді і чим займається в свої 66 років?

Євген Клопотенко розповів, хто живе в 4-х його квартирах, які він купив замість однієї – “Зʼїдьте”

Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко розповів історію про свою нерухомість. Наразі в нього у власності – 4 квартири, які він мав би здавати. Але на заваді стали... родичі.

Астероїд діаметром 719 футів мчить у напрямку Землі: який план щодо нього мають дослідники NASA?

Дослідники міжнародної космічної агенції NASA очікують, що сьогодні до атмосфери Землі наблизиться велетенський астероїд. Його розмір – приблизно як футбольний стадіон.