Як правильно доглядати за кущами смородини та порічок після збору врожаю? 5 порад для швидкого відновлення

Друга половина липня та початок серпня – ідеальний час для того, аби зібрати з кущів врожай порічки та чорної смородини. Як правильно доглядати за кущами після цього?

Після збору врожаю порічки або чорної смородини в середині літа ягідним кущам все одно потрібен догляд. Він допоможе рослині відновитись після активного плодоношення та підготуватись до наступного сезону. Завдяки йому в наступному сезоні вдасться підвищити врожай ще більше.

Отже, як правильно доглядати за кущами порічок після того, як увесь врожай зібрано?

Омолодження кущів

Щоб кущі порічки та чорної смородини щороку давали гарний врожай – їх регулярно обрізають. Зазвичай процедуру проводять навесні. Якщо не встигли – можна виконати обрізку і після збору врожаю. Пагони віком від трьох років та старше – видаляють повністю, не залишаючи навіть пеньків.

Молодші пагони залишають, обрізавши їх лише на одну третину. Решту порослі в прикореневому колі видаляють.

Розпушування ґрунту

Після завершення плодоношення ґрунт в прикореневій області смородинових кущів розпушують, не торкаючись коріння. Далі під кущем формують нову лунку, куди потім закладають мульчу.

Профілактична обробка кущів

Профілактична обробка кущів смородини та порічок проводиться після збору врожаю. Полягає вона в обприскуванні проблемних та здорових кущів. Щоб рослина не заразилася інфекціями та грибком – її обробляють фунгіцидами. Беруть бордоську рідину 1%, залізний купорос або будь-який інший засіб, що містить залізо в складі.

Гарний ефект від шкідників дасть концентрат карбофосу або “Фітоверми”. Смородина, заражена скляницями або кліщами – обробляється більш міцним препаратом і неодноразово. Щоб знищити шкідників – знадобиться мінімум 2 обробки.

Полив кущів порічки та чорної смородини

Як доглядати за кущами порічки після збору врожаю: полив
Як доглядати за кущами порічки після збору врожаю: полив

Коли смородина або порічка віддала увесь свій врожай – вона починає зміцнювати кореневу систему. В другій половині літа на кущах ягідної рослини розпочинається формування бруньок для пагонів на наступний сезон. Щоб врожай і в наступному році був рясним – дуже важливо забезпечити рослині достатній та вчасний полив.

Молодим кущикам порічки буде достатьно 2-4 відра теплої води на 1 кущ. Ґрунт промочують на глибину залягання коріння. У молодих рослин віком до трьох років це 1 м, у дорослих кущів смородини – 1.5 м.

Такого поливу кущам буде достатньо. Решту вологи вони доберуть від опадів. Особливо, якщо пристовбурні кола будуть замульчовані.

Зверніть увагу на те, що восени при теплій та сухій погоді кущі час від часу потрібно поливати до настання зимових холодів.

Мульчування

Мульчування кущів смородини проводять після підживлення рослини. Перед закладанням мульчі землю в пристовбурних колах добре розпушують. Завдяки цьому покращується доступ кисню до кореневої системи. А ще – знищуються комахи та шкідники у верхніх шарах ґрунту.
Товщина шару мульчі повинна бути не менше 5 см.

Підгодівля

Кущики смородини, виснажені після плодоношення – потребують гарних органічних та мінеральних добрив. Внесення добрив поєднують разом із поливами. В рідкому вигляді препарати для підживлення краще засвоюються кореневою системою. Кущі смородини при цьому не отримують опіків та пошкоджень.

Правила догляду за смородиною після збору врожаю
Правила догляду за смородиною після збору врожаю

Компостом, перегноєм або ж торфом у змішаному вигляді підживлюють кущі. На одну рослину беруть 1 відро добрив. Смородина дуже любить пташиний послід або коровʼяк.
З мінеральних добрив можна використовувати фосфор та калійно-фосфорну суміш. Завдяки їм пагони будуть дозрівати швидше.

Нові статті

Схожі статті

Космічний камінь пролетів крізь атмосферу: падіння астероїда на Філіппінах вдалось засняти (Фото, Відео)

В середу, 4 вересня, в небі над Філіппінами помітили світ астероїду 2024 RW1. Космічний камінчик стрімголов пролетів крізь атмосферу, осяявши Землю яскравим світлом. Момент потрапив на відео.

Андрій Данилко відкрив секрет своїх стосунків: що то був за поцілунок між тим та заміжньою мамою Сердючки?

Артист Андрій Данилко багато років виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки. Про його особисте життя ходять легенди. Зокрема, співаку приписують стосунки із сценічною "мамою", Інною Білоконь.

Сукня під вечір п’ятниці: Настя Каменських “розхристала” душу навстіж, щоб танцювати до ранку (Відео)

Відома співачка Анастасія Каменських показала, в якій сукні запланувала танцювати до ранку. Потап вже оцінив наряд коханої. І готовий відпустити в ньому благовірну на зустріч з подружками.

В діадемі з намиста і білій сукні: 37-річна Настя Приходько пішла під вінець вдруге після 11 років шлюбу

Співачка Анастасія Приходько відзначила особливу дату в родині другим вінчанням. Зірка показала себе із чоловіком Олександром в храмі, посеред ікон і розповіла про нові обітниці перед Богом.