Зелений, жовтий або червоний: який солодкий болгарський перець найкорисніший і чому? 6 цікавих фактів

Болгарський перець – один з найбільш популярних літніх овочів. Господині цінують його за те, що він надає особливого присмаку стравам. Як колір солодкого перцю впливає на його корисні властивості?

Солодкий болгарський перець – популярний овоч, який без сумнівів приносить велику користь організму людини. Втім, його властивості можуть варіюватися в залежності від… кольору.

Напевно, влітку вам вдавалося бачити в магазинах та на базарних прилавках велике різноманіття солодких перців. Червоні, зелені, жовтенькі – всі вони, без сумнівів, дуже корисні. Але кожен – по своєму.

Солодкий перець червоних сортів

В складі червоних сортів болгарського перцю міститься багато корисних органічних кислот. В паприці також міститься лікопін, що підвищує захисні сили організму. Лікарі радять регулярно вживати плоди червоного перцю курцям.

Корисним буде червоний перець і для дітей. В ньому – багато вітаміну А, який так необхідний дитячому організму.

Зелений болгарський перець

Різновид солодкого перцю, який має зелений колір – це той самий червоний перець, тільки недозрілий. Його просто збирають з кущів раніше.

Корисні властивості червоного, зеленого та жовтого болгарського перцю
Корисні властивості червоного, зеленого та жовтого болгарського перцю

В складі зеленого болгарського перцю не містяться жири. Зате вітамінів та мінеральних речовин – дуже багато.

На відміну від червоного перцю, в зеленому вміст натрію менший. Завдяки цьому його вживання добре впливає на роботу нирок.

Також в складі зелених солодких перців містяться фітостерини. Ці речовини сприяють регуляції ліпідного обміну. А ще – зменшують рівень поганого холестерину в крові.

Солодкий перець жовтого кольору

В жовтому болгарському перці – багато калію. В овочі міститься в 1.5 рази більше цього компоненту, аніж в зелених та червоних сортах.

А ще в жовтих перцях багато фосфору, який добре впливає на роботу нервової системи.

Щоб досягти максимального ефекту – в їжу потрібно вживати солодкі перці усієї кольорової гами. Втім, варто врахувати, що найбільш корисними серед усіх все ж є болгарські перці червоних сортів. В них міститься максимальна кількість аскорбінової кислоти. За її вмістом червоний перець обігнав навіть чорну смородину та лимони.

В 50 г цього кольорового овочу міститься добова норма вітаміну С.

6 цікавих фактів про солодкий болгарський перець

ТОП-6 цікавих фактів про болгарський перець
ТОП-6 цікавих фактів про болгарський перець

Факт № 1. Болгарський перець містить у складі жири, білки та грубу клітковину. Є в ньому амінокислоти, вуглеводи, ефірні масла та вітаміни (бета-каротин, вітаміни В, С, Е, РР). До складу мінеральних речовин, які є в солодких перцях, належать кобальт, марганець, мідь, цинк, хром, залізо, магній, фтор, йод та безліч інших.

Факт № 2. Калорійність одного болгарського перцю – всього лише 27 ккал. Тому він чудово підходить для дієтичного харчування. Солодкий перець добре активізує травлення.

Факт № 3. Вітамін Р, що міститься в складі болгарського перцю – добре зміцнює судини, робить їх більш еластичними. Регулярне вживання овочу перешкоджає утворенню тромбів.

Факт № 4. Болгарський перець містить в собі багато калію та магнію. Ці мікроелементи зміцнюють стінки судин, серцеві мʼязи а також допомагають вивести зайву рідину з організму.

Якщо вживати солодкий перець регулярно, то можна вивести з організму надлишки солей та токсичних речовин.

Факт № 5. Якщо вживати по 50 г солодкого перцю щодня – це призведе до поліпшення зору, підсилить ріст волосся, зміцнить нігті та допоможе позбавитись маленьких зморшок на обличчі.

Факт № 6. Болгарський перець повинен бути в меню людей, які активно займаються розумовою діяльністю. Овоч покращить концентрацію уваги і памʼять.

Нові статті

Схожі статті

Спогади з рідного Мукачева: Святослав Вакарчук у 49 років згадав дитинство і показався у візочку

Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділився спогадами з рідного міста. Він показав архівну світлину зі свого дитинства, на якому позував у візочку ще зовсім малюком.

“Це особлива насолода”: багатодітна мама Лілія Ребрик показала перше досягнення 6-місячної доньки Аделіни

Ведуча Лілія Ребрик разом із родиною привітала молодшу доньку Аделіну з 6 місяцем народження. В цей святковий день знаменита мама повідомила, яким досягненням порадувала її малеча.

“Ненавиджу”. 36-річний Володимир Дантес підкорив Говерлу разом із Дашею Кацуріною: мріяли піти в похід

Співак Володимир Дантес заради своєї коханої Даші Кацуріної готовий на все - наприклад, підкорити разом із нею Говерлу. Як все пройшло - подробиці.

Невже вони знову разом? 40-річний Слава Дьомін показався разом із своєю екс-дружиною Ксенією (ФОТО)

Слава Дьомін тривалий час має статус холостяка, але нещодавно відомий ведучий показався разом із своєю колишньою дружиною - невже пара возз'єдналась?