Матіас або оселедець: в чому різниця між двома сортами риби і чи насправді вони – одне й те саме?

Багато хто з українців хоча б раз купував в магазині особливо ніжний оселедець під назвою матіас. Розповідаємо читачам, чим він відрізняється від звичного всім нам оселедця.

Оселедець Hollandse maatjes або просто матіас – особливий різновид риби. Його вважають одним із найсмачніших в світі та виготовляють із норвезького оселедця. Приготовлений матіас – це розповсюджена та улюблена страва у мешканців європейських країн і, зокрема – Бельгії, Данії та Нідерландів. Полюбляють цю ніжну рибину і французи.

Само по собі слово “матіас” – нідерландського походження. В перекладі з їх мови “maagde” значить – “діва”. Назва пояснюється тим, що риба цього сорту є молодою і своєї зрілості ще не досягла. За рахунок цього матіас містить в собі велику кількість жиру. Його вміст в одній рибині становить більше 16%. При цьому ікра та молоки в рибі ще не сформовані взагалі.

Тобто, матіас – це, по суті, “дитинча” оселедця. Тому й мʼясо в нього – найніжніше та мʼяке, добре піддається маринуванню.

Експерти розповіли, в чому різниця між матіасом та оселедцем
Експерти розповіли, в чому різниця між матіасом та оселедцем

Вилов матіаса виконують в певні періоди року. Зокрема, його починають наприкінці травня та завершують всередині липня.

Головна відмінність матіаса від звичайного оселедця – в особливому способі маринування. Для цієї молодої риби готують особливий розсіл – з великим вмістом спецій та мінімальною кількістю солі. Саме він гарантує збереження ніжного смаку.

Експерти розповіли, в чому різниця між матіасом та оселедцем
Експерти розповіли, в чому різниця між матіасом та оселедцем

Розсіл для маринування матіаса готують слабким – щоб рибне мʼясо залишилося ніжним.

Така рибка буде прямо танути в роті. Особливо ніжний смак матіаса обумовлений тим, що вміст солі в ньому – мінімальний. Водночас, до маринаду для норвезького оселедця можна додати оцет, гірчицю або ж олію.

До того ж, під час приготування з матіаса видаляють усі кістки, тому ця риба стає бажаним гостем на святковому столі.

Оселедець матіас – це ще й дуже корисна риба.  В її мʼясі міститься чимало жирних кислот Омега-3. Вони добре впливають на роботу головного мозку, покращують стан судин, покращують здоровʼя серця.

Також в складі матіасу є вітамін D, який сприяє зміцненню імунітету.

Нові статті

Схожі статті

Так ось, скільки заробляє ведуча 1+1: Марічка Падалко назвала реальні цифри своєї зарплатні – не багато

Марічка Падалко популярна телеведуча 1+1, але як виявилось заробіток на каналі не приносить їй великого доходу - скільки ж зірка заробляє щомісяця?

Не холостячка, як думають всі: 38-річна Злата Огнєвіч розкрила всі карти про свій роман із солістом Бумбоксу

Злата Огнєвіч вже протягом багатьох років не може знайти своє кохання, але роман крутить одним за одним, за версією фанатів - хто ж зараз у серці співачки?

Сума, в якій 4 нулі: скільки “зелених” Камалія витрачає на життя своїх доньок за кордоном – це все Захур

Діти Камалії живуть разом із її екс-чоловіком Захуром у Лондоні, де дівчатка також і навчаються - співачка розсекретила витрати на школу і хобі доньок.

“Рік, як вас немає”: донька Ніни Матвієнко звернулась до Квітки-душі в день смерті та розповіла їй про життя

Сьогодні, 8 жовтня, виповнюється рівно рік з того моменту, як відійшла у засвіти Ніна Матвієнко. Її донька Тоня в цей сумний день поговорила з мамою по душам і розповіла, як вони живуть без неї.