Ніхто з водіїв не застрахований від ДТП: треба знати алгоритм дій, щоб не розгубитися в екстремальних умовах

Навіть якщо ви їздите акуратно з дотриманням усіх вимог ПДР, не факт, що на дорозі не відбудеться зустріч із лихачем. Під час автомобільного зіткнення головне – не втратити рівновагу, а діяти спокійно і рішуче.

Жоден із водіїв не застрахований від потрапляння у ДТП. Тим паче зараз, коли автівок на дорозі стає все більше. В подібних екстремальних умовах легко розгубитися. Але якщо у голові присутній чіткий алгоритм дій, то збережете холоднокровність і зробите все правильно.

Найперше, якщо в аварії хтось постраждав, слід викликати швидку за телефоном 103. В очікуванні медиків треба надати людині домедичну допомогу. Якщо потерпілих немає, тоді першою дією має бути ввімкнення аварійної сигналізації на машині й виставляння знаку аварійної зупинки.

Якщо є постраждалі, треба насамперед викликати швидку допомогу

У жодному разі не з’їжджайте з дороги, навіть якщо вона дуже людна. Автівка повинна бути зафіксована на момент зіткнення. Поліцейські мають бачити картину пригоди в реалі. Так їм буде легше з’ясувати причини та винуватців.

Тепер на часі набрати 102 і сповістити диспетчеру:

  • точну адресу ДТП;
  • наявність і кількість потерпілих;
  • моделі машин, які зіткнулися.

Якщо ушкодження незначні й між водіями не виникло суперечок із приводу винуватця пригоди, можна обійтися складанням європротоколу. У ДТП без потерпілих розбирається патрульна поліція. Якщо є поранені й загиблі, тут уже доведеться чекати слідчо-оперативну групу.

Не забудьте сповістити страхову компанію про неприємність

Обов’язково сповістить про неприємність страховій компанії. В очікуванні поліціянтів бажано взяти свідчення в очевидців аварії, обов’язково записавши їхні імена і контактні дані. У разі виникнення непорозуміння з іншим учасником дорожньої пригоди вам придадуться фото і відео, зроблені на місці аварії. Тож обов’язково зробіть записи на телефон.

Озирніться довкола: якщо побачите камери спостереження, зафіксуйте це. А ще дуже уважно читайте протокол, складений поліцейськими. У разі незгоди можете дописати власні зауваження.

Нові статті

Схожі статті

Ольга Цибульська – українська Коко Шанель: кума DZIDZIO здивувала, як виглядає з самого ранку – фото

Українська співачка Оля Цибульська перевтілилась в українську Коко Шанель. Для цього їй не знадобилось ані купа макіяжу, ані розкішні наряди. Достатньо було лише… встати з ліжка вранці.

5 подарунків від свекрухи, які не можна приймати, бо притягують сварки та хвороби: життєві народні прикмети

Якщо у вас не складаються стосунки із мамою чоловіка – то до подарунків свекрухи слід ставитись із особливою увагою. Є речі, які взагалі приймати не варто, бо вони обернуться суцільними проблемами.

Суддя “МастерШеф” Ярославський розсекретив, чому не можна купувати яскраву курагу – “Не натуральна”

Український ресторатор та суддя з кулінарного шоу "МастерШеф" Володимир Ярославський розповів, як правильно обирати на базарі курагу. Ось чому помаранчеву краще не брати.

“Смажене” господарське мило: ось навіщо мильну стружку кладуть на розігріту пательню

Господарське мило – дешевий та ефективний засіб, який допоможе вирішити безліч різноманітних питань. Розповідаємо, як від допомагає очищувати пательню від нагару та жиру.