Не сшивати, а зшивати, не творог, а сир: чому в українській мові пишемо й вживаємо саме так

Чи помічали ви, що іноді навіть написання найпростіших слів викликає сумнів, як буде правильно? Розгляньмо найпоширеніші випадки та раз і назавжди запам'ятаємо правильні варіанти правопису.

Чи помічали ви, що іноді навіть написання найпростіших слів викликає сумнів, як буде правильно? Розгляньмо найпоширеніші випадки та раз і назавжди запам’ятаємо правильні варіанти правопису.

Зшити чи сшити

Вживання префікса с- і з- може загнати в ступор будь-яку людину. У цьому разі слід запам’ятати лише одну дивну фразу: КаФе “ПТаХ”. Це допоможе визначитися з правильним написанням слів.

Правильно казати: зшити

Виділені приголосні к, ф, п, т, х вказують, що перед ними слід писати префікс с-. Правильними варіантами будуть: сказати, спитати, схилити, сформувати, стиснути тощо. В усіх інших випадках на початку слова має стояти з-: зшити, зцілити, зчистити.

Це правило не діє при вживанні префіксів роз-, без-, через-. У цьому випадку буква “с” ніколи не застосовується, тільки “з”: розхитати, безкоштовний, черезплічник.

Творог чи сир

В українській мові немає слова “творог”. Усі продукти, вироблені з молока шляхом сквашування й виокремлення сироватки називаються “сиром”. Вареники не можуть бути з творогом. Вони лише з сиром.

Не молочка, а набіл

З іншого боку кисломолочний продукт, що представляє тверду масу, українці теж називають сиром: бутерброд із сиром. Щоб відрізнити ці два види сиру, їх називають м’яким і твердим сирами.

Росіяни називають м’який сир “творогом”, але чомусь за аналогією до української мови печуть сирники, а не творожники.

Деякі люди вживають слово молочка на означення молокопродуктів. Це теж неправильно. Наші предки для такого випадку мали власний відповідник – набіл.

Нові статті

Схожі статті

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.

Ольга Цибульська – українська Коко Шанель: кума DZIDZIO здивувала, як виглядає з самого ранку – фото

Українська співачка Оля Цибульська перевтілилась в українську Коко Шанель. Для цього їй не знадобилось ані купа макіяжу, ані розкішні наряди. Достатньо було лише… встати з ліжка вранці.