Вирішуємо, як правильно – дніпровці чи дніпряни: мешканці Горішніх Плавнів трішки піднапружилися

Перейменування окремих міст у рамках декомунізації потягнуло за собою низку важливих запитань: як тепер називати мешканців цих населених пунктів? Сказати по правді, й зі старими назвами ще й досі далеко не всі розібралися.

Перейменування окремих міст у рамках декомунізації потягнуло за собою низку важливих запитань: як тепер називати мешканців цих населених пунктів? Сказати по правді, й зі старими назвами ще й досі далеко не всі розібралися.

Дніпровці чи дніпряни?

Дніпропетровськ кілька років тому став Дніпром. Тож багато хто плутається, як називати людей, які живуть у цьому гарному місті – дніпровці чи дніпряни. Якщо звернутися до правил словоутворення, можна дізнатися, що в українській мові слова на позначення людей за місцем проживання складаються з закінчень -ці (полтавці, миколаївці) або -яни (львів’яни, харків’яни).

І дніпровці, і дніпряни – правильно

Отже, мешканців Дніпра сміливо можна називати як дніпровцями, так і дніпрянами. Але ж киян ніхто не називає киянцями, зауважите ви. Так, це усталена назва. З жителями міста на Дніпрі буде так само. Обидві форми правильні, але з часом залишиться одна з них, яка більше припаде до вподоби містянам.

Що з Горішніми Плавнями?

Якщо назва міста утворена не одним, а двома словами, треба виділити головне у цьому дуеті й утворювати назву жителів саме від нього. У нашому випадку головним словом є Плавні. Значить, жителів міста можна сміливо називати плавнівцями.

Мешканці міста – плавнівці

Місто Кам’янець-Подільський останнім часом не перейменовували. А ви можете сходу назвати його мешканців? Виділяємо головне слово – Кам’янець. Виходить, ті, хто там живуть, будуть кам’янчанами.

Буває, що від назви населеного пункту дуже складно утворити потрібні нам форми. Наприклад, на Донеччині є селище Графське. Як назвати його мешканців – графці чи графчани? Якщо дати відповідь на це питання складно, кажіть просто – жителі (чого?) Графського. Й не помилитеся.

Нові статті

Схожі статті

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.

Ольга Цибульська – українська Коко Шанель: кума DZIDZIO здивувала, як виглядає з самого ранку – фото

Українська співачка Оля Цибульська перевтілилась в українську Коко Шанель. Для цього їй не знадобилось ані купа макіяжу, ані розкішні наряди. Достатньо було лише… встати з ліжка вранці.