Курити чи палити, одягати чи надівати, бритися чи голитися: не кожен знає, як вживати дієслова правильно

Навіть під час вживання дієслів люди іноді роблять помилки. Тож важливо знати, в яких випадках яке слово слід вживати, щоб виглядати освіченою людиною в очах оточення.

Навіть під час вживання дієслів люди іноді роблять помилки. Тож важливо знати, в яких випадках яке слово слід вживати, щоб виглядати освіченою людиною в очах оточення.

Курити чи палити?

Іноді виникає запитання, як називати людину з цигаркою? Вона насправді курить чи палить? Багато лінгвістів схиляються до думки, що це слова-синоніми і їх можна вживати паралельно.

Дівчина швидше курить, аніж палить

Та якщо трішки поміркувати, то сам собою напрошується висновок, що курець – це той, що палить. А палієм його ніяк не назвеш. Це зовсім інше – той, хто вчинив пожежу чи підпал. Тож правильніше буде говорити все-таки курити.

Мати чи мусити?

Дієслово “мусити” слід вживати, коли йдеться про важливі речі:

“Я мушу підготуватися до іспитів”.

Коли ж говорите про щось бажане, але таке, що немає нагальної потреби, то вживають слово “маю”:

“Я маю вам сказати про це”.

Слово “маю” можна заміняти на: належить, годиться, є потреба.

Бритися чи голитися?

А от у цьому разі можна вживати обидва дієслова, і це буде правильно. Декому здається, що слово “бритися” є русизмом. Насправді це не так. Адже воно зустрічається у багатьох слов’янських мовах.

Чоловік бриється чи голиться?

Однокореневий іменник бритва присутній в усіх українських словниках. Значить, і дієслово, утворене від нього, є правильним. Тож у повсякденній мові можете вживати обидва варіанти паралельно.

Одягати чи надівати?

Перше дієслово вказує на одежу. Тобто одягати можна сукню, штани, спідницю, куртку тощо. Також слово “одягати” вживається у значенні забезпечувати:

“Вийдеш заміж, й чоловік тебе одягатиме”.

А “надівати” можна різні інші дрібнички та аксесуари – каблучку, шапку, рукавички тощо.

Нові статті

Схожі статті

Проміняв Нелю Шовкопляс на кіно: Єгор Гордєєв взяв собі підробіток – куди він пішов після “Сніданку з 1+1”?

Відомий ведучий з ранкового шоу "Сніданок з 1+1" Єгор Гордєєв знайшов собі нову роботу. Розповідаємо, в якому ще проєкті українського виробництва можна буде його побачити.

“Обійми”: вокаліст “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника на сцені Палацу спорту

Вокаліст гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук здійснив мрію шанувальника під час концерту. Хлопець на імʼя Стас давно бажав заспівати на сцені поряд з кумиром. І це бажання, нарешті, здійснилося.

Найкраще добриво для грошового дерева: ось чим підживити товстянку, щоб вона обросла здоровим листям

Грошове дерево або товстянка – одна із найулюбленіших рослин в багатьох квітникарів. Його легко вирощувати в домашніх умовах. Головне – знати правила підживлення.

24-річна дружина Володимира Остапчука за 1,5 місяці до пологів “зловила” паніку: “Я нічого не розумію”

Дружина 39-річного шоумена Володимира Остапчука розповіла про емоції майбутньої мами. До пологів залишається лише 1,5 місяці, а в Каті Полтавської - ще багато клопоту.