Як довго варити яйця та чи солити воду – всі секрети приготування улюбленого сніданку на будь-який смак

Варені яйця можна вважати чи не найпростішим складовим різних страв. Вони фігурують як і в сніданках, так і в різноманітних салатах та перекусах.

Варити яйця дуже просто, проте не всім відомо, чи справді варто додавати сіль у воду при готуванні. Зазвичай кулінари радять солити воду, хоча б для того, щоб яйця легш чистились. Хоча справді для цього достатньо обирати не старі і не надто свіжі яйця та варити їх на повільному вогні. Для чого насправді додають сіль до води при варінні яєць?

Скільки солі додавати та навіщо

Кількість солі залежить від об’єму води, в якому ви збираєетес варити яйця. Пропорція така: на кожен літр води треба всипати 1 чайну ложку солі.

А причини додавання солі дві, і вони доволі логічні:

  • Розчинена у воді сіль додає їй щільності. Від цього прямо залежить рівномірність розподілення тепла по воді. Також сіль не дає яйцям битися об стінки каструлі.
  • Завдяки хімічній природі процесу білки згортаються набагато швидше під впливом температури та солі одночасно. Також присолена вода вбереже вас від тріскання шкарлупи. Якщо все ж яйце було пошкоджене перед варінням, то білок не витече назовні при варінні в солоній воді.
Як правильно готувати варені яйця: сіль, час та інші поради
Як правильно готувати варені яйця: сіль, час та інші поради

Що робити, щоб яйця легше чистились

Все дуже просто: одразу після варіння помістіть яйця в холодну воду з льодом. Ви точно відчуєте різницю, коли спробуєте цей лайфхак.

Скільки часу варити яйця

Тепер, коли ми з’ясували, чи варто додавати сіль до води для варіння яєць, скільки і навіщо, актуальним лишається питання про час готування. Залежно від результату, який вам потрібен, яйця закладаються в ще холодну воду і після закипання варяться стільки:

  • Рідке (рідкий жовток і ледь згорнутий білок) – 2 хвилини
  • Некруте (рідкий жовток і твердий білок) – 6 хвилин після закипання
  • Круте (тверді жовток і білок) ­– 8 хвилин

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.