Які овочі та квіти можна саджати на розсаду в лютому: від солодкого перцю до хризантем і лаванди

Лютий – місяць, коли багато дачників починають готуватися до нового сезону на дачі. Насіння яких культур варто саджати на розсаду вже у лютому — вам розповість "Один Факт".

Під час посадки насіння на розсаду у лютому обов’язково враховуйте поради місячного календарю. Розповідаємо докладніше про те, що саме потрібно саджати на розсаду у лютому 2024 року.

Овочі

Які овочі можна посіяти на розсаду в лютому: томати, рання капуста, гіркий та солодкий перець, елітна картопля
Які овочі можна посіяти на розсаду в лютому: томати, рання капуста, гіркий та солодкий перець, елітна картопля

В лютому 2024 року можна вже висаджувати насіння овочів на розсаду. В першу чергу висадіть пізньостиглі томати, які мають час вегетації понад 100 днів. Насіння томатів проросте приблизно за 6-7 днів, а вже через 2 місяці розсада з нього буде повністю готова до висадки у відкритий грунт.

Насіння елітної картоплі також можна висадити приблизно наприкінці лютого. Насіннєвий матеріал елітних сортів використовують для експериментальної посадки. Він повністю готовий приблизно за 25 днів після посадки у землю.

Рання капуста також може бути висаджена на розсаду в лютому. Вона буде готова для перенесення у відкритий грунт через 40-50 днів. Вже на 60-й день після посіву насіння ви зможете насолодитись смаком соковитих і повністю дозрілих головок.

Баклажани, а точніше їх насіннєвий матеріал, висаджений на розсаду – сходить дуже повільно. Саме через це вегетаційний період культури суттєво збільшується.

Пікірування розсади баклажанів займає приблизно 10-14 днів. Цього часу достатньо для того, аби рослина добре вкоренилася. Щоб сходи з’явилися скоріше — сійте насіннячко на глибину 1 см при температурі повітря 25-26ºC. Гарна розсада баклажанів має товсте стебельце та пару квіточок на ньому. Саме в такому вигляді розсаду баклажанів можна висаджувати у незахищену землю.

Гіркий та солодкий перець середньостиглих та пізньостиглих сортів також можна висадити на розсаду у лютому. Перші сходи після закладання насіння у відкриту землю з’являються через 10-12 днів. Період вегетації триває близько 50-60 днів.

Квіти

Які квіти можна посіяти на розсаду в лютому: сальвія, хризантеми, лаванда, віола
Які квіти можна посіяти на розсаду в лютому: сальвія, хризантеми, лаванда, віола

В лютому можна посадити насіння деяких квітів. Наприклад, лаванду, хризантеми, віолу і сальвію.

Віола вперше зацвітає наприкінці травня або ж на початку червня місяця. Ця квіточка має доволі дрібне насіння, яке варто добре заглиблювати у землю — щоб воно в подальшому проросло. Коли сіянці віоли добре проростуть — їх можна пересадити до більш великих склянок і переставити у приміщення з температурою +15ºC.

Насіння хризантем краще за все висівати в окремі контейнери, заповнені земельною сумішшю. Якщо квітка однорічна, то її насіннячко заглиблюють на 1 см в землю. Якщо ж хризантеми — багаторічні, то їх насіннячко залишають на поверхні грунту. Посіви обов’язково зволожують, а зверху накривають плівкою або ж склом. За пару тижнів можна очікувати на появу перших сходів. Після цього раз на 2 тижні рослини треба підгодовувати.

Щодо насіння лаванди, то його треба висівати в грунт та поміщати в холодне місце на один місяць. Далі розсаду лаванди переносять в тепло. Коли на розсаді з’являться перші три листочки — лаванду можна пікірувати.

Сальвія — ще одна квіточка, насіннячко якої можна висаджувати на розсаду у лютому. Її насіння присипають землею, а після появи чотирьох листочків проводять пікірування. Висаджувати розсаду у відкриту землю можна в останні дні весни.

А ще в лютому можна посіяти насіння петунії, агератуму, гвоздики Шабо, геліотропу, дельфінініуму та інших квіточок.

Ягоди

Які ягоди можна посіяти на розсаду в лютому: кавун, полуниця, суниця
Які ягоди можна посіяти на розсаду в лютому: кавун, полуниця, суниця

Лютий — чудовий місяць для посадки деяких ягід на розсаду. Саме в цей останній і прохолодний місяць зими можна посіяти насіння кавуна, полуниці, суниці.

Сівбу насіння кавуна на розсаду розпочинають саме у лютому, особливо в північних регіонах країни.

Полуницю та суницю також сіють в лютому, оскільки їх насіння сходить дуже повільно. Іноді перші сходи з’являються лише через місяць після посіву. До висадки у відкриту землю розсада ягід полуниці повністю готова після появи перших п’яти листочків наприкінці травня. Молоденькі рослини полуниці висаджують у зволожену землю.

 

Нові статті

Схожі статті

Співав на Майдані з Пономарьовим, писав пісні для Полякової: Що стало із зіркою 2000-х Олександром Воєвуцьким

Олександр Воєвуцький – український співак та музикант, який свого часу став переможцем одразу в двох музичних проєктах: "Шанс" та "Караоке на Майдані". Чим займається артист зараз і де знаходиться?

Коли саджати озимий часник в 2024 році: сприятливі дні в жовтні за Місячним календарем – врожай буде міцним

Посадка озимого часнику в 2024 році у відповідності з порадами Місячного календаря допоможе отримати міцний та здоровий врожай. Ось які дні в жовтні найбільш сприятливі для цього.

“Інший шлях”: 34-річна фехтувальниця Ольга Харлан розкрила несподівані плани на майбутнє. Яка в неї мрія?

Дворазова олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан розсекретила свої плани на майбутнє. Розповідаємо, ким хоче стати дівчина після завершення спортивної карʼєри.

Отримав роботу мрії в 5 років: хлопчик з Індії став наймолодшим викладачем світу — чого він навчає?

Хлопчик з Індії зміг у своєму віці досягти небувалих висот в карʼєрі. Відмова лише від двох складових допомогла йому досягти тріумфу та стати наймолодшим вчителем світу.