Посівний календар на березень 2024 і сприятливі дні: коли садити картоплю на щедрий врожай за циклами Місяця

Березень — вже стукає у віконця, закликаючи дачників виходити на присадибні ділянки. Обрати сприятливі дні для посадки картоплі та інших культур можна вже зараз. Їх "Один Факт" наводить нижче.

Березень — це самий початок весни, який додає чимало турбот дачникам і городникам. Посівний календар на перший весняний місяць дозволить грамотно розпланувати роботи на городі.

В березні на присадибних ділянках треба виконувати значні об’єми робіт. Саме цей місяць городники вважають найважливішим, адже протягом нього закладаються міцні основи для майбутніх врожаїв. Зараз — найсприятливіший час для того, щоб висаджувати овочеву розсаду, саджанці дерев, проводити роботи по догляду за садом, готувати землю для майбутніх посівів.

Березень - найсприятливіший час для того, щоб готувати землю до майбутніх посівів
Березень – найсприятливіший час для того, щоб готувати землю до майбутніх посівів

“Один Факт” розповість вам, коли за циклами Місяця найкраще садити картоплю у березні 2024 року.

Картопля — примхлива культура, яка полюбляє родючу землю і правильний догляд. В березні 2024 року її посадка у відкритий грунт недоречна, бо ще занадто прохолодно і є ризик весняних заморозків. Але багато дачників знайшли вихід і саджають цю культуру в теплиці.

Фахівці радять висаджувати картоплю у відкриту землю тоді, коли середньодобова температура повітря на вулиці складає 8-10 градусів протягом декількох днів поспіль, а грунт прогріється до +7 oC на глибину не менш ніж 10-12 см. Культура гарно розвивається на освітлених сонцем ділянках городу.

Картопля гарно розвивається на ділянках, що добре освітлені сонцем
Картопля гарно розвивається на ділянках, що добре освітлені сонцем

Астрологи ж додають, що саджати картоплю найкраще, на спадпючий Місяць або ж наприкінці останньої фази його зростання. При цьому важливо, щоб Місяць знаходився у земних знаках Зодіаку, а саме – Тільці, Діві, Козерогу. Також сприятливими для посадки картоплі в березні вважають дні, коли Місяць знаходиться у знаках Води (Риба, Скорпіон, Рак).

Взагалі-то картоплю згідно з Місячним календарем на 2024-й рік, краще саджати у квітні, травні та червні. Але в березні можна провести передпосівну підготовку насіннєвої картоплі. А ще — посадити її в теплицю. Найкращі дні для цього: 5 та 6 березня.

1 березня можна зайнятись підготовкою насіннєвої картоплі до посадки, достати її з погребу, обірвати паростки. В теплиці можна мульчувати землю і підготувати її до висадки бараболі, прополоти грядки.

2-4 березня за Місячним календарем — сприятливий день для посіву зелені на підвіконні. Можете посадити цибулю, часник, редис, зелень, кореневу селеру. На клумби і в горщики посійте в’юнкі та ампельні квітки. Також прополвть грядки під картоплю на городі чи в теплиці, удобріть землю, посійте бобові культури. Фахівці не радять в ці дні прищипувати рослини і пророщувати насіння.

7-8 березня — найсприятливіші дні для того, щоб вести боротьбу із шкідниками. Ще можете обрізати крони садових дерев, прибирати хворі гілки, викопувати коренеплоди. Саджати рослини сьогодні не треба.

9-10 березня – найсприятливіші дні для догляду за посадженою картоплею в теплиці та іншими рослинами. Дозволяється прополювати, удобрювати землю, білити садові дерева, робити субстрат для посіву розсади.

11-13 березня – перекопуйте і розпушуйте грунт у місці посадки картоплі. Можете заготовити субстрат, проводити санітарну обрізку дерев, заготовлювати живці. Також можете пересадити кімнатні квіточки. Інші рослини сьогодні не сійте. Пікіруйте розсаду, пророщуйте насіння.

14-15 березня — врожайні дні, коли можна висаджувати будь-які овочі і розсаду. Наприклад, 15 березня – ідеальна дата для посіву квіткового насіння багаторічних рослин. В саду можете побілити дерева, обприскати їх крону, обробити від шкідників.

16-17 березня — ідеальний час для посадки зелені, цибулі, полуниці, моркви, часника, ампельних квітів та бобових. На підвіконні вирощуйте і підживлюйте розсаду. Ці дні сприятливі для боротьби із садовими шкідниками на клумбах. А ось викопувати цибулини, займатись пасинкуванням чи посадкою цибулинних квітів не варто.

18-19 березня — родючі дні, коли дозволяються будь-які посадки на присадибній ділянці. Усі посаджені рослини добре приживуться. Можете посіяти на городі ранні овочі, а на підвіконні – розсаду. Також в ці дні підгодуйте і пересадіть квіточки. Можете перекопати і замульчувати землю.

20-23 березня — дні, сприятливі для посадки кущів малини, смородини, агрусу та винограду. Посійте у горщиках на підвіконні салати та іншу зелень. А ось інші посіви відкладіть на потім. Не пересаджуйте, не прищипуйте рослини. Також не обрізайте садові дерева, бо ранки будуть загоюватись погано і довго. Вдалими будуть посадки квітів, плодових дерев. Овочі краще не саджати. Якщо ж вони вже посаджені — їх можна підготувати, підживити добривами. Також краще не викопуйте цибулини в цей період.

24-26 березня — дні Повні, коли будь-які посіви і робота на присадибних ділянках краще не робити взагалі. Можете доглядати за рослинами, які вже посаджені. Підготуйте грядки для посадки картоплі. Підгодуйте молоді саджанці.

27-28 березня — дні, сприятливі для посадки плодових дерев та квітів. Також можна саджати розсаду томатів. Прополіть в цей період грядки, прорідіть саджанці, замочіть насіння і проростіть картоплю. Можете обробити рослини фунгіцидами. А ось мінеральні добрива в ці дні краще не використовувати. Не пересаджуйте рослини.

29-31 березня ідеально підійдуть для посіву пряних рослин, часнику, розсади гострого перцю, гірчиці чи часнику. На клумбах висадіть ампельні та цибулинні квіточки. Також дозволено сіяти насіння ранніх овочів у відкриту землю. Але фахівці радять їх рясно не поливати.

Нові статті

Схожі статті

Не дуже симетричні: Маша Єфросиніна показала свої ніздрі з ракурсу, з якого їх видно найкраще за все

Маша Єфросиніна завжди відверто говорить про те, як їй вдається так гарно виглядати та чи вдавалась вона коли-небудь до пластики, але насправді не все так ідеально.

Зовсім не аристократ з Лондону, режисер та ще один: найгучніші романи 42-річної ведучої Ольги Фреймут

Ведуча Ольга Фреймут вперше вийшла заміж у 35 років. Обранцем зірки став продюсер Володимир Локотко, якому вона подарувала двох дітей. Але до нього в зірки телеекранів були й інші стосунки.

(Відео) Ані Лорак зганьбилася під час виконання пісні Вітні Г’юстон: “Зараз лусне від напруги”

Співачка-втікачка Ані Лорак переспівала пісню популярної американської співачки Вітні Гʼюстон "I Will Always Love You". Однак слухачі її вокал не оцінили. Що саме їм не сподобалось?

Узелков образився на своїх “друзів” у фейсбуці, які не лайкають і не коментують його дописи: послав усіх

Екс-боксер В'ячеслав Узелков схоже, що залишився без друзів, адже він у своїх соцмережах висловився про них - не стримував себе в жодному слові.